View Single Post
Eski 10-03-2019, 12:43   #137
nk_tarim
Ağaç Dostu
 
nk_tarim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-06-2016
Şehir: Rusya Federasyonu - Vatsap +79182212774
Mesajlar: 219
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aldemir41 Mesajı Göster
sayın nk_tarim seranızın son durumu nedir . fideler geldimi .dikimlerini yapabildinizmi ? seranın son durumu ve ürünlerin durumunu merak ediyor yeni paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.
Yeni sezonda başarılı ve bol ürünlü bir dönem geçirmenizi diliyorum.
Merhaba.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Düşük adetli fide alacağımız için gümrüklü nakliyat yapamadık. Daha o kadar büyümediniz dediler Biz de kargo firmalarıyla çözüm üretmeye çalıştık. Panelvan minibüsle hafta bir nakliyat yapan bir firma ile görüşüp bir kasa-1000 tane denemek istedim. Açıkçası fidelerin bize ulaşıp ulaşmayacağı konusunda tedirgindim. Bitkilerin gümrük kontrolleri biraz daha sıkı oluyor. Bu yüzden 1 kasa denemek istedim. 3-4 hafta önce sorunsuz elimize ulaştı. Fide üreticisinden bize ulaşması 12 gün sürdü. Havalar serin olduğundan sıcağa maruz kalmadılar. Güzelce elimize ulaştılar.

Fidelerle ilgili olarak;

Daha önceki mesajımda bahsettiğim gibi Rusya'da ya da Avrupa ülkelerinde fideler gövde çaplarına göre sınıflandırılarak satılıyor.

Name:  fiyatlar.jpg
Views: 1671
Size:  48.5 KB

Name:  ölçüler.jpg
Views: 1633
Size:  39.2 KB

Name:  wb.jpg
Views: 1614
Size:  38.1 KB

Name:  ölçü.jpg
Views: 1645
Size:  41.8 KB



Fotolarda mesela ikinci de görüldüğü gibi Hollandalı Vissers firması görüldüğü gibi 6-9 mm arası, 10-12 mm arası ve 12-15 mm arası (bunlar çift gövdeli-kardeşli) olarak A-, A ve A+ olarak sınıflandırıyor. Ve birinci listedeki 0,35 gibi rakamlar bir tane fidenin euro cinsinden fiyatı

Ayrıca Türkiye'deki üreticilerde ya da ilgili firmalarda henüz rastlamadığım bir fide cinsi (ya da üretim şekli farklı) Waiting Bed olarak tanımlanan en alttaki grupta fide büyüklükleri ciddi değerde.

Türkiye'de bu şekilde sınıflandırıp ürün satan firmaya denk gelmedim henüz ama tabii ki sektörün içinde değiliz benim rastlamamış olmam bir belirteç değil.

Ve tabii ki bu standartların karşılığı olarak bu tür fideler gerçekten çok pahalı. Örneğin Albion frigo fidenin tanesi yaklaşık 2,00 TL'den başlıyor.

Bu maliyeti şu an karşılayamayacağımız için bu sezon Türkiye'den sipariş ettim. Yukarı da bahsettiğim 1000 tane fideyi ayrıdım ve dikime uygun gördüğüm 700-800 tane oldu. Açıkçası adet maliyeti düşük olduğu için bu kadar ayırdım. Ayırdıklarım kök boğaz çapı 8 mm den küçük ve kök yapısı gelişmiş olmayanlar oldu. Onları da belki toprağa ya da ayrı bir yere dikebiliriz fide üretme denemesi yapmak için.

Gelen fidelerin 60 tanesi 15 mm ve üzeri
90 tanesi 12 mm civarı
105 tanesi 10 mm civarı olmak üzere 255 tanesi iyi kategoride diyeceğim fideler.

Kalanlar 8 mm civarı fideler.

Bir başka konu da. Frigo fide tanımı. Daha önce de bahsetmiştim sanırım. Tr de frigo fide olarak "soğuk görmüş" fide ifade ediliyor. Evet "soğuk görmüş" okey. Ama hangi dönemde sökülüp, hangi şartlarda, ne kadar süre saklanmış fide? İlk sorduğumda frigo fide istiyorum diye konuştuk ve daha sonra ne kadar süredir soğuklama alıyor dediğimde fideler toprakta ve zaten 0 derece civarında, bu yüzden yeterli soğuklamayı aldı dendi. Bu doğru olabilir ancak "frigo fide" tanımına uymuyor diye düşünüyorum. Bu fideler esasında "taze fide" diye düşünüyorum. Ha benim açımdan maliyet ve fideleri sağlığı gayet uygun. Yani bu fiyata burada böyle fide bulamazdım. Buradaki fiyatların %50-60 daha aşağısına tedarik etmiş olduk. Peki bu farkın verimde bir karşılığı olacak mı? Yani 2-3 kat fazla fiyatlı, 8-10 mm gövde çapı değilde 15 mm gövdeye ve kardeşe sahip fide arasında verim farkedecek mi? Fark ederse bu aradaki fark maliyet farkınd.an daha yüksekte mi olacak? gibi soruların cevaplarını henüz bilmiyoruz bu yüzden buradan da 500-600 kadar Albion çeşit fide tedarik etmeye çalışıp bu karşılaştırmayı yapmak istiyorum.

Dün 3000 tane fide daha yola çıktı. Haftaya hafta sonu elimizde olacak. Havalarda 10 derece üzerinde son bir haftadır. Sezon açıldı diyebiliriz. Zaten amatör olduğumuz için sera yapımız tam değil henüz. Daha doğrusu sera demiyorum. Örtü altı üretim denir sadece. Yağmurdan ve nispeten rüzgar ve güneşten korunaklı bir ortamda minimum hastalık zararı ile üretimi yapıp satışı görüp yeni sezonu değerlendirmek esas hedef.

Bitki koruma ile ilgili olarak da çilek yetiştiricisi ve tedarikçi bir firmadan çilek için kullanılan ilaçlardan 50 şer ml lik 8 adet ilaç tedarik ettim. Ayrıca böcek, trips, sinek için mavi ve sarı renkli 100 mt * 15 cm yapışkanlı rulo tuzakları sıra aralarına ve sera yan cephelerine uygulayacağım.

Bitki besleme ile ilgili olarak da humik fulvik asit içerikli sıvıyı beslemeden belirli aralıklarla uygulayıp kök ortamında mikroflora oluşturmak istiyorum. Aynı düşünceyle lakto bakteriler içeren bir preparatı da beslemeden uygulayacağım.

Ayrıca besin formülünü yine hoagland ile (kök, yeşil aksam, meyve dönemine göre NPK değerlerinde biraz oynayarak) devam edip duruma bakacağız. Esas olarak EC ve pH birincil dikkatimizde olan. Geçen sezon su yetersizliğinden dolayı ciddi EC stresi yaşamıştı gençlerimiz.

Şu an da durumlarımız böyle. Bir çok yetiştirici için çok temel olan basit şeyler bizim için ciddi mesele. Kullandığımız ilaçları, gübreleri, preparatları ezbere kullanmamaya çalışıyoruz. En azından temel düzeyde ve vakit elverdiğince akademik çalışmalar üzerinden malzemelerde ilgili, etki mekanizmaları ile ilgili bilgi edinmeye ve buna göre değerlendirip tercih etmeye çalışıyorum.

Fazla foto paylaşmıyorum çünkü durum geçen sezon ile aynı yeni uygulamalar oldukça ekleyeceğim tabii ki.

Saygıları... Kolaylıklar herkese...


Düzenleyen nk_tarim : 10-03-2019 saat 12:48 Neden: ekleme
nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön