View Single Post
Eski 05-03-2019, 20:18   #125
saleri
Ağaç Dostu

saleri's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2015
Bende kendi yöntemimden bahs etmek istiyorum. Kendi derken yine sitedeki bu işi çok iyi yapanlardan esinlenerek kullandığım yöntem.

Yöntemi evde hanımla - salonda sebze fidesi mi yetiştirilir - tartışması yaşamamak için kendimce revize ettim.

*** Çok küçük olmayan yazlık tohumlar (biber - domates - patlıcan - salatalık - kabak )

Name:  20180304_111409.jpg
Views: 2316
Size:  47.8 KB

Tohumları önce içine siyah kumaş serdiğim ağzı kapaklı bir plastik kapta evin sıcak ve karanlık bir yerinde çimlendirmeye başlıyorum. Kabtaki kumaşı göllenmeyecek kadar suyla nemlendiriyorum. Nemlendirme suyuna 1 lt suya 1 çay kaşığı ölçüsünde H2O2 ekliyorum
Kaplar küçük ve yer kaplamadıklarından ve göz önünde olmadıklarından dikkat çekmiyorlar.

Siyah kumaşı tohumların köklenmeye başladığını daha rahat görmek için kullanıyorum.
H2O2 hakkında faydalı faydasız tartışmaları olsada ben zararını görmedim. En azından ortam biraz olsun dezenfekte edilmiş oluyor.

Name:  20170214_205238.jpg
Views: 2555
Size:  70.6 KB

Köklenme başlayan tohumları pensetle ezmeden alarak bir cam kenarındaki kağıt bardaklara sıkı sıkı ama düzenli şekilde diziyorum. Bardağı sadece torfla dolduruyorum çünkü tohumumuzun içinde hala kendine yetecek kadar enerjisi mevcut
Bardakların nem kontrolü önemli.
Bardaklar cam kenarında olduklarından ışık sorunu olmuyor.

Name:  20170226_134506.jpg
Views: 2378
Size:  55.2 KB

Bardak da toplu halde gelişimlerine devam eden fidelerimiz. İlk gerçek yapraklarını çıkarana kadar bardaklarda kalıyorlar

Name:  20170418_144328.jpg
Views: 2387
Size:  71.6 KB

Bardaklardan sonraki aşama viyol aşaması.
Torf dolu bardaktan kolayca çıkardığım fideleri tek tek viyollere şaşırtıyorum.
Böylece her viyol gözünde gelişimi güzel seçilmiş fidecikler oluyor.
Viyol toprağı karışım. İstediğiniz şekilde besleyici karışım kullanabilirsiniz.
Ben viyollerimi cam balkon içinde muhafaza ediyorum. Hem ışık azlığı olmuyor hemde dışarının soğundan etkilenmeden gelişimleri devam ediyor.
Cambalkon yoksa da küçük bir ayaklı naylon sera yapılabilir.

*** Minik kışlık tohumlar (Brokoli karnabahar ve tüm kırmızı kara lahana ailesi , Marul türleri )

Bu tip tohumları 2. basamaktan başlatıyorum yani kumaş yerine direk bardaklara toplu serpiştirme yöntemiyle torf içine ekiyorum. Toplu halde çimlenen fideleri yine ilk gerçek yaprakları çıktığında viyollere şaşırtıyorum.

*** Kökü yenenler (Havuç ve Turplar)
Her nekadar turpları viyollerde tek bir göze 3 adet tohum koyarak çimlendiren üstatlar olsada ben havuç ve turpları direk bahçeye kendi yerlerine ekiyorum.

*** Bakliyatlar (Mısır , Fasülye ve Bezelye)
Bu türlerde aslında viyolde çimlendirilerek bahçeye şaşırtılabiliyor ama verim açısından ben direk bahçeye ekimin daha iyi olduğunu gözlemledim.

Baştada yazdığım gibi ben yöntemimi kendi fiziki şartlarıma uydurdum.

Ev içinde kullandığım alanlar
  • Karanlık dolap olarak ayakkabılık
  • Bardakları koyduğum cam kenarı
  • Balkonda ki 150cmx80cm lik ardiye dolabının üstü.
400 e yakın fideyi tek seferde mutlu mesut büyütüyorum.

saleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön