View Single Post
Eski 04-03-2019, 15:32   #113
Portakal Rengi
Ağaç Dostu

Portakal Rengi's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
PORTAKAL RENGİ
şöyleki ne amaçla yazdığınızı anlayamadım. ancak anladığım ölçüde yazayım. güneş farklı spektrumlarda ışın yaymaktadır. ancak bitki sadece ihtiyacı olanı almaktadır. fideler en düşük şartlarda yeşerebilmek için çalışır. en yüksek standartlarda da meyve vermek için çalışır. dolayısıyla biz fidelerin ihtiyacı olanı yani temel seviyede ki ihtiyacı karşılıyoruz. diğer yetiştirme fonksiyonunu dışarıdan karşılıyoruz. o sebeple güneş ya da led vs. olması bizim için başlangıçta önemli değildir. ihtiyacı karşılamak yeterlidir.
Aydınlatma konusundaki son bildirimim olacak. Araştırıyorum ama uzman değilim.
Sayın Sancar'ı Nobel Ödülü ne götüren çalışmasının konusu : Güneşten gelen ışınların etkisi ile deri hücrelerimizin DNA zinciri hasar görüyor. Hücre bunu farkediyor ve onarıyor. Bu onarım mekanizmasını açıkladı. (Derimizde hep olurmuş zaten. ) Daha önceki çalışmalardan; onarım gerçekleşmezse p53 geni devreye giriyor ve hücre kendini yok ediyor. Etmeyenler kanser hücreleri olanlar. (Işık ile hücre arasında istenmeyen ilişki olabiliyormuş.)
Spektrum fotoğrafında sağ taraftaki resimde ortadaki alan bizim gözümüz için beyaz. Üst ortadaki (+) işareti yeşil alana yakın olduğu için yeşil dalga boyu ağırlıklı beyaz. (7.000 °K) Üreticinin savı : Bu durum yosun oluşumunu azaltır.
Market rafından kıpkırmızı domatesi alıp, güneşe çıktığınızda pembe olduğunu görüyorsunuz. Bu da aydınlatma ışığından.
LED tekniğinden önce; yaprak gelişimi sırasında sodyum buharlı bitki büyütme ampulleri, çiçeklenme sırasında metal halide bitki büyütme ampulleri kullanılıyordu. Yıllardan beri yapılıyordu. Pahallıydı, sadece yetkinlerin gözetiminde kullanılıyordu.
LED mertliği bozdu. Beyaz gördüğünüz alanın her noktasında ışıma yapabilecek teknoloji var. Sağ alta doğru ışıma yapan LED kırmızı ağırlıklı olur. Bu ışığın uzun sürede hücre yapısını bozduğu kanıtlandı. Mor tarafa yaklaştığında Sancar olayına kayıyoruz. Bitkiler için bu mekanizmalar çözülmüş değil. Temel ilişkiler biliniyor. (Işık arttırır ama 5.000 lümene kadar. Co2 arttırır 0,034 e kadar gibi.)
Bu sitedeki bir forumda mavi-kırmızı LED kullanarak yaprakların büyüdüğü ama kök gelişmediği bildirilmiş. Tam kayıtları olsa bilim insanlarının işine yarayabilir. (Işıkla bilinçsiz oynamamak gerekir, demiş oldu.)
Aşağıya birkaç acaba sıralayayım.
Acaba, ışık kaynağınız gün ışığını taklit edebiliyor mu ? Etmezse nelere yol açabileceğini biliyor muyuz?
Acaba, ışık kaynağınız bazı mantarların oluşumunu sağlıyor mu?
Acaba, 24 saat ışıklandırarak, hücrenin onarım mekanizmalarını sekteye uğratıyor muyuz ?
............ acabalar eklenir gider.
Siz deneyimliler, bir şeylerin yolunda gitmediğinizi çabucak fark edip önleme geçersiniz. Biz acemiler ise bitkilerimizi kaybettikten sonra fotoğrafını çekip sorarız. Birde foruma göz atıp işini görenler var.
Bu başlık acemilere yardım için düşüncesindeyim. Deneyimlilerin, bilimsel kesinliği olmayan, deneyimlerini belirtecek bir yol bulması gerek. Çünkü yanlışlık olursa yaygınlaştırılması riski var. Deneyimlerini aktarmaktan kaçınırlarsa da forumun işlevi kayboluyor. Paylaşmadan da olmuyor.

Örnek : Sn Meyveli Tepe'ye sorduğum soru. Sn Yağcı'nın başlığını ezberledim. Orada uzun fideler için uyarılar, "sulamayı kes-çok sulamışsın .. ışığa yaklaştır.) Benim için bilgilenme tamamdı. (Tohumlarıma işkence etmişim.) Nasıl sulayacağımı bir yıl sonra öğrendim. (Buna da şükür ) 4 yıldır forumu takip ederim. Orayı keşfedememişim.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön