View Single Post
Eski 04-03-2019, 05:53   #105
Portakal Rengi
Ağaç Dostu

Portakal Rengi's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Yanıtımı öfkeli olarak mı algıladınız? Kusura bakmayın. Belki;

Sorularınıza yanıt olduğu için öyle algıladınız. Gereksiz yere röntgen ışınlarından bahsetmek zorunda kaldım.

Şimdi de;

Diyorsunuz. Tartışacak mıyız, tartışmayacak mıyız bir karar vermek lazım galiba

Bunların bu başlıkta konuşulacak şeylerle hiç ilgisi yok aslında.

Forumda yeni sayılırsınız. Bu başlığı görmüş müydünüz bilmiyorum. Fide yapmaya çalışanların ağırlıklı ortak sorunu, çimlenip kıl gibi bir gövde ile bir karış uzayıp yere yapışmış sapın ucunda minicik iki tane kotiledon yaprak, ve sonrası yok.

Işık gerekiyor. Yüzlerce kere de yazılmıştır ışık yetmemiş diye. Pencere önü genellikle yetmez. Balkon soğuktur. Herkesin ısıtmalı serası yok. Çare de yok. Çaresi, balkon soğuksa ışıklandırmak gerek. Aynı, toprak kurumaya yüz tuttuğunda sulamanın gerekliliği gibi.

Led teknolojisi ile çok farklı ışınım kaynakları yapılmaktadır. Söz gelimi UV lambaları, IR ısıtıcıları vs. özel amaçlar için istenilen dalga boylarında ışınım üreten cihazlar yapılıyor.

Burada ışıksızlıktan ölüme mahküm fide problemini aşmakta yıllardır kullanmakta olduğumu söylediğim ışık kaynakları bildiğimiz alalade aydınlatma armatürleridir. UV lambası veya IR ısıtıcısı değil.

İkidebir sözünü ettiğim fotosentez ve gereken dalga boyları konusunda özet de olsa bilgi edinmek için;

Light and photosynthetic pigments
PHOTOSYNTHESIS
introduction to photosynthesis/pigments

(Türkçe değiller kimse kusura bakmasın çevirecek ne zamanım ne de mecalim var. Türkçe olanlar da vardır herhalde)

Piyasada aydınlatma amacıyla satılan beyaz led lambaların dalga boyları da böyle;

Eklenti 688081

Görüldüğü gibi beyaz ışık fotosentez için gerekli tüm spektrumları içeriyor. İçermese zaten senelerdir evde erken fide yapamazdım.

Aydınlatma lambaları hiç bir zaman mor ötesine kaymaz. Mor ötesi diye isimlendirilen dalga boyu 40-400nm arası UV ışınımlarıdır. Bunlar aydınlatma ledlerinde olmaz, güneş ışığında olur (en azından 300-400nm arası) ve tahrip edicidir.

Her memletin ışığı başkadır mealinde bir paragraf yazmışsınız ama niyesini anlamadım doğrusu. Aynı memleketin ışığı da başkadır, sabah başka öğlen başka, Martta başka Eylül başka, havada bulut vardır başka, sis vardır başka

Bir de niye "24 saat ışık" konusuna takılınıyor. Aslında onun için de bir bilimsel makale linki vermiştim ama kimse okumamış galiba. Bitkinin, özellikle de fidenin ille de karanlık yaşaması gibi bir zorunluluk yok. Fideyi fide yapan şey fotosentez. Fide maksimum fotosentezi yapmalıdır. Sıcaklık ve nem dışında (Co2'yi saymazsak) diğer şart PAR ışınımları. Işık şiddeti arttıkça fotosentez de artar. Bunun bir sınırı var elbette. Bir fidenin her gün yapabileceği fotosentezin bir üst sınırı var. Bu her gün de aynı değil. Klorofil hücre sayısı arttıkça fotosentez kapasitesi de artıyor. Daha önce linkini verdiğim araştırma (Photoperiod and plant growth: a review - Araştırmanın tamamı da var, okuyacağım diyen olursa gönderirim), şiddetli ışık ile fotosentez yaptırmak yerine daha az şiddetli ışık ile daha uzun süreli fotosentezin daha iyi olduğunu söylüyor.

Benimki tesadüfen böyle Aydınlatmaların ışık şiddetleri düşük olduğu için mecburen fotosentez süresini uzatarak açığı kapatıyoruz ve bunun bir mahzuru yok. En az 4-5 yıl aynı düzeni kullanıp muhtelif denemeler yapınca bitkinin ışığa ve ışıksızlığa nasıl tepki verdiği ölçülebiliyor. TCM'nin ukrayna bayan bando takımı dediği fideler bugün 33 günlük ve yayınladığım resimdekilerden en az %25 daha gelişkinler.

Neticede, ışık filan derken fideleri sulamayı da unutmayın.

Kendi adıma yeterlilik önergesi veriyorum. İlgili bilgi isteyen olur ise başımla beraber.
Bu başlıkta konu uzamasın. Meraklı öğrenciyim. Işıklandırma hala araştırma safhasında. Çözebilseler, Ruslar Karadeniz kıyısını seralar ile donatırlar. Bizden İran'dan domates vb ithal etmezler. Yapraklanma döneminde sodyum buharlı, çiçek döneminde metal halide ampuller kullanılırken de dalga boyu dağılımına göre davranılıyordu. Özellikle LED üzerinde durulması frekans ile ışıma özelliklerinin değiştirilebilmesi. Akvaryum için (yapraksız bitkiler ve balık) önerilen bir LED tayfı ekliyorum. Anadolu olarak betimlemeye çalıştığım sağ taraftaki resim. Uzakdoğu kökenli LED ler için iyi araştırılması gerekir kanısındayım.

Sulama bölümünü kaçırmışım. Sağolun.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Portakal Rengi : 04-03-2019 saat 06:00 Neden: noktalama
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön