Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Tohumları ekip bu fideleri yetiştirdiğim yer evin içi. Erken değil, çünkü bunları Mart sonunda dışarıdaki seraya dikeceğim. Temmuz başında kırmızı ve sarı kaliforniya biberi yemeye başlamak için olabilecek en iyi zaman. Daha güneyde bir yerde olsaydık Aralıkta ekerdim tohumları.
Işıklandırma, çıtalardan yapılmış basit bir iskelete monte edilmiş üç adet kasalı şerit ledden ibaret. Bu gibi durumlarda müthiş işe yarıyor. 28 günlük fidelerin durumu resimde görülüyor. Boyları gayet iyi ve yeterli fotosentez yapabiliyorlar. kasalı şerit ledlerin uzunluğu 80 cm (farklı boyları piyasada bulmak mümkün). Her biri 750 lümen ışık veriyor, bu da 2250 lümen eder. Bu yüzden ışığı 24 saat kesintisiz veriyorum. 5000 lümen civarında olsaydı günde 8 saat karanlıkta bırakırdım.
Bu düzeneği 4-5 senedir kullanıyorum, biberler, domatesler, hatta tatlı patates fidelerinde çok iyi iş gördü.
Yanlış anlaşılmasın, bu ışıklandırma sadece fide yapımında yeterli. Büyümüş bitki için çok daha yüksek lümenli ışık lazım.
Açığa dikeceğimiz fideler için özel bir ısıtmalı fide yetiştirme seram var ama bir süredir kullanamıyorum, fareler girip tohumları söküyor. Bu yüzden onları büyük seranın bir köşesinde tavana tellerle bağlı salıncak misali bir platformun üzerine yerleştirdiğim 8-10 viyol ile yetiştiriyorum. O fidelerin tohumları Mart ortasından itibaren peyderpey, çimlenme sürelerine göre ekilecek.
Baklagiller, mısır, kabak, salatalık vs. ben de zamanı gelince direk toprağa ekiyorum. Onları fide yapıp dikmek çoğunlukla iyi sonuç vermiyor.
|
Yanlış anlamayın eleştirmek için değil, sadece fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.
Mesela GDO lu gıdalarda sorun genetikle oynanılması konusu.
Peki sizin uygulamanızda da buna benzer bir oly yaşanmıyormu? Yani bitkiye 24 saat ışık vermek ne kadar dogru. Bitkinin doğal ortamı 8-10 saat karanlıkta kalması değilmidir?