View Single Post
Eski 01-03-2019, 22:22   #1379
Portakal Rengi
Ağaç Dostu

Portakal Rengi's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Levor Mesajı Göster
Sayın, Portakal Rengi, paylaştığınız tecrübeleriniz için teşekkür ederim.
Tam da bahsettiğiniz problemleri yaşıyorum. Isı, ışık, nem vs.

"Toprağa ekerken yaprağa kadar olan sap kısmını toprağa gömdüm." Demişsiniz. Bu toprak doldurma işlemini halihazırda ince uzun ve zayıf filizler için yapmakta sakınca var mıdır.
Bahçeye diktiğiniz fideleri kotiledon yapraklara kadar toprak doldurunca çürüme vs oluşmuyor mu?
Teşekkür ederim.
Bir de hiç şaşırtma yapmadan büyüyen filizleri doğrudan bahçeye alsam ne gibi sorunlar olabilir.
Diğer yazanlara da dikkate almanızı öneririm. Bulunduğum bölge güney. Işık sorunu yaşamadığımı düşünüyorum. Aydınlık ancak doğrudan güneş ile bir iki saat karşılaştırarak büyütmüştüm. İkindi saatlerinde hafif rüzgarlı havalarda balkona çıkarmıştım ama gövdeler toprakta yetişen kadar kalınlaşmadı. Çok narin kaldı.
Bu bölgede arık şeklini kullanıyorlar. Taklit ettim. Fidenin kökünü arkın ortasına gelecek şekilde diktim. Fidenin gövdesini kotiledona kadar yana doğru yatırarak toprağa gömdüm. Kotiledon toprağa değecek şekilde. Ark su ile dolduğunda yapraklar suya değmiyordu ama kök sulanıyordu.
Mart ayında sert rüzgarlar yaşanır bu bölgede. Yapraklar yelken gibi davrandığından bitki toprağa gömülü olduğu noktadan kopuyordu. (Anlamam birkaç bitkimi kaybetmem sonrası oldu. İlk şüphelendiğim toprağı yeterince sıkıştırmadığım için toprak çöküyor ve bitki kopuyor şeklinde idi. Ancak sorun gövdenin narinliği. Karpuz fidesi üç tur burulunca anlamak durumunda kalınıyor )
Rüzgara karşı önlem olarak yaprakların arasına gelecek şekilde çubuk diktim. Fide büyüdükçe iple ve serbest kalacak şekilde çubuğa bağladım. (Fide rahat hareket edecek, sallanacak şekilde.)
Toprakta yetişirken gövde kalınlaşacak ne demek ? Torfta yetiştirdiğimiz domates fidesi çapı 2 mm, toprakta yapraklanmaya başlaması öncesi çap 10 mm. Önce gövde gelişiyor. Sökerken toprağa gömdüğüm gövde bölgesinde köklenme görmedim. (Siz çürümeyi sormuşsunuz. Çürümede yok. Yapraksız gövde şeklindeydi.)
Torağa şaşırtma yapmak risk almak demek. Bazı fideler gelişmeyebilir. Bizim köylülerin kullandıkları yöntem. Gelişmeyen fide yerine yenisini dikiyorlar.
En narin fidelerden bile meyve aldım. (Boynundan kopmayanlar için.) Üstelik, tarım cahili iken. Yaptığım salaklıklara karşın, bitkiler yaşamaya ve ürünlerini vermeye kararlı !
Paniğe kapılmayın. Forumdaki bölümleri kesinlikle baştan sona okuyarak, inceleyin. Doğa dostumuz. Yardımcı olmak için elinden geleni yapıyor.
Forumdaki paylaşımcılar, Harnıptaki ballı bölümleri tattırıyorlar.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön