Bölgemizde Pastırma ve Çemen (Çaman) yapımında kullanılan ana maddesini oluşturan BOY bitkisi buğdayın un olamadan önceki hali gibidir. Buğday değirmenden geçince artık UN denir. Boy'da değirmenden geçinde artık ona ÇEMEN denir. bir nevi Boy'un unu ama Boy Unu demiyoruz çemen diyoruz. Boy tohumu aslında büyüklüğü ve şekli çakmak taşına benzer ancak kenarları çakmak taşı gibi değil köşeli olur.rengi kına rengi veya tonlarında olur. Ekimi ise Buğday'da olduğu gibi tarla daha önceden hazırlanır, Bahar aylarında (Tarla bulunduğu rakım ve mevsimin gelişi senesine göre Yazlık Arpa Ekim Zamanı) ekilir. Fazla gübre istemez, ilaçlama hiç istemez, ekildikten iki ay sonra beyaz beyaz çiçek açmaya başlar. Bu arada tarlaya ve etrafına çemen kokusunu da sürekli yayar. Bitkinin tarlada yerden yüksekliği nohuttan biraz kısa ama mercimekten biraz yüksek olur. Bu bitkinin hasat için her hangi bir tarım ekipmanı yoktur. Duruma göre tırpan ile veya fasulye nohut için özel tasarlanmış hasat makinası ile hasadı yapılabilir. Ancak Boy Tohumunu sapından ayırma işlemi biraz farklıdır. Tohumlar küçük ve buğdaya göre kaygan olduğu için normal elekten geçemez. bunun için özel tasarlanmış elekte piyasada bulunmaz. Fakat Patozun alt eleği yani ot tohumların ayrıldığı elek altına düşmekte buradan da boy alınmaktadır. Diğer tahıllara göre tek zahmetlisi bu kısımdır. Verimi Kğ bazında diğer tahıllara göre düşük olsa da ekonomik olarak piyasa değeri diğer tahıllardan fazladır. Hasat zamanı ortalama Dm² 100/125 Kğ verim elde edilir. Elde edilen ürün toptancılara satılmakta toptancılarda özel değirmenlerde öğüterek Çemen haline getirmek suretiyle Pastırmacılara, baharatçılara
vb yerlere tedarik etmektedirler.