Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Levor
Değerli arkadaşlar forumdan tohum satış yoluyla temin ettiğim domates
tohumlarından bir kaç tanesini biraz merak,biraz da heyecandan hemen
çimlendirmek istedim.
Henüz 1 hafta olmadan, 1-2 çeşidi bugün itibari ile (19 şubat) kendini gösterdi.
tohumları bardağa koyup üzerini streç ile kapatmıştım.
Çok erken girişimde bulunduğumun farkındayım.
şimdi bu filizleri dış ortama alıncaya kadar nasıl koruyabilirim.
Malum havalar bir hayli soğuk, ev sıcak, çünkü kalorifer yanıyor.
cam balkona çıkarsam, cam mercek etkisi yapıp balkonu aşırı sıcak yapıyor.
zarar görürler diye endişe ediyorum.
hergün 1 saat balkonda geri kalanı, içerde pencere kenarında perdenin
ışığında tutsam olur mu?
bu konuda tecrübelerinizden faydalanmak isterim.
teşekkürler.
|
Forumdaki bilgili üyeler görmediler sanırım. Acemi den yeni başlayana öneriler şeklinde olacak

Bu bölümü incelediyseniz kotiledon-gerçek yaprak ayrımını biliyorsunuzdur. Gerçek yapraklar çıkıncaya kadar bulunduğu ortamı değiştirmeyin.
Bu sırada hergün toprağınızı gözlemeniz gerekiyor. Toprak kaptan ayrılmaya başladığı zaman nem kaybediyorsunuz demektir. Nem kaybederseniz büyüme durur, toprak kurur ise bitki ölür. Nem kaybı sizin durumunuzda kaçınılmaz oluyor. (Yaşadıklarımdan.)
İlk yapmanız gereken ince çubuklar ile fidenizi desteklemek. Sap kısımları çok narin olduğu için bükülebiliyor, kırılabiliyorlar. Işık hangi yönden geliyorsa yapraklar o yöne dönecektir. Çubuklar buna dikkat ederek yerleştirilmeli.
Nem kaybı durumunda iki olasılık var. Torf kullandıysanız, alttan su beslemeniz gerekiyor, çünkü torf su tutmuyor.
Alttan beslemek şöyle yapılıyor : Geniş bir kaba su doldurup, dikili kabınızı bu suyun içine oturtuyorsunuz. Toprak kaba yapışıncaya kadar bu durum sürdürülmeli. Bu arada fidenizin sap kısmı aşırı uzayabilir. Destek çubuğunuzun boyu bu nedenle önemli, çünkü uzadıkça narinlik artıyor. Bu işlemden şaşırtma yaptığınız zaman kurtulabilirsiniz. O zamana kadar aralıklı da olsa yapmalısınız.
Toprak karışımı kullandıysanız, pencere silmek için kullanılan püskürteçleri kullanarak sulayabilirsiniz. Önce çubuk ile desteklemek gerekiyor. Çünkü, püskürtecin etkisi ile fideniz yatabilir ya da kırılabilir. Olabildiğince toprağa yakın püskürtün. (Damlalık ile sulama, toprağa işlemede yetersiz kalıyor. Damla toprağın üstünde bombe olarak kalıyor.) Püskürtme sap kısmını ittiriyor. Eğer, toprak kaptan ayrılmış ise, su aradaki boşluğa yerleşiyor. Ancak, bir süre sonra toprak emiyor. Sistemli bir şekilde sürdürürseniz nem kaybını karşılıyorsunuz ve toprak kaba yapışıyor.
Nem kaybını karşılayarak, biraz uzun boylu olsa da, fidenizi büyütebiliyorsunuz. (40 fidemin 38 ini toprakla buluşturmuştum.)
Toprağa ekerken yaprağa kadar olan sap kısmını toprağa gömdüm. Yine de sert rüzgar estiği zaman kopan fidelerim oldu. Toprakla buluşturduğunuz zaman, o noktaya bir "çomak sokun" derim

Bu yöntem ile yetiştirdiğiniz fide o denli narin. Toprakta büyüttüğünüz zaman aradaki farkı görüyorsunuz.
Paniğe kapılmadan, gözleyerek, deneyin. Öğrenme sırasında yanlışlar olur.
Kolay gelsin.