View Single Post
Eski 25-09-2007, 14:17   #29
Feyzan
Ağaçsever
 
Feyzan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 64
Laurocerasus officinalis Roemer (Taflan, Karayemiş)

Taflan
Kirschlorbeer, Prunus laurocerasus

Karayemiş
Lazkirazı
Lazüzümü

Familyası: Gülgillerden, Rosengewaechse, Rosaceae
Drugları: Taflan Yaprağı: Prunus laurocerasi folia
Taflan yapraklarının çay, tentür ve natürel ilacı yapılır, fakat hafif zehirlidir, bu nedenle dikkatli kulanmak gerekir. Meyveleri yenebilir, fakat çekirdekleri zehirlidir.

Botanik: Vatanı Türkiyenin doğu Karadeniz bölgesi olan bitki önce Türkiyenin batısına sonra da Orta ve Batı Avrupaya ve nihayet Kuzey Amerika'ya kadar geniş bir alana yayılmıştır. Taflan 2-6 metre boyunda küçük bir ağaç veya çalı görünümündedir. Fakat süs bitkisi olarak yetiştirilen bitki sık sık budandığından daha da küçük kalabilir.

Yaprakları sürekli yeşil, 10-15 cm uzunluğunda 4-6 cm eninde, derimsi, parlak, tüysüz, üst kısmı koyu yeşil ve alt kısmı mavimsi yeşil, kenarları hafif geri kıvrık, oval, kısa saplı ve damarları, özellikle ana damar oldukca belirgindir.

Çiçekleri beyaz, 0,8cm çapında, topluca bir salkım gibi bir arada, nadiren sonbaharda çiçek açabilir. Meyveleri önce kırmızı sonra siyah, küre veya yumurta şeklinde, 8-12 mm büyüklüğünde, içindeki çekirdek oldukca serttir.

Yetiştirilmesi: Türkiyenin hemen her yöresinde bahçelerde yetiştirilebilir.

Hasat zamanı: Yapraklarını dökmediğinden yılın hemen her mevsiminde toplayıp kurutmak mümkünse de en uygun olanı Mayıs-Eylül ayları arasında toplanıp kurutulmasıdır. Taze yaprakları zehirli olduğundan kullanılmaz. Meyveleri yenebilir, fakat çekirdekleri zehirlidir.

Kullanılması:
a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Taflan yerine daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin şişkinliğe karşı Enginar, Kimyon, Keten, Nane, Kekik preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir.

b-) Halk arasında: Taflan yapraklarını taze olarak kullanmak mahzurludur. Bu nedenle mutlaka kurutulmuş yaprakların kulanılması gerekir. Zira Taflan yapraklarının birleşimindeki prunasinin çözülmesi ile siyanürasit ortaya çıkar ve zehirlenmeye neden olur.

Yantesiri: Taze yaprakları zehirli olduğundan ancak kuru yaprakları kullanılır.

Kaynak: http://www.alternatif-tip.net/sayfalar/taflan.asp

Feyzan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön