Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi coccoloba ağacı
Aranızdaki özel tartışma konusu sadece sizi ilgilendirir, fakat ne yazık ki, ülkemizde hindistan cevizi palmiyesi ağacı yoktur. Olacak gibi de görünmüyor, lütfen araştırın göreceksiniz.
Kakao, Kahve, Hindistan cevizi ve benzeri bir kaç tür daha var ki, bu tropik bitkiler asla akdeniz iklimi ile barışık değildirler. Serada, dahi yetişmez bunlar, lakin ısıtıcılı seralarda belki mümkün olabilir, eh bu da çok gereksiz ve saçma. Devasa hindistan cevizi palmiyelerini yetiştirmek için yüksek sera inşa etmek, bu ülke şartlarında lüzumsuz. Lezzetsiz bir tatlı baharatı olan hindistan cevizi için, bu kadar çaba, fazla gibime geliyor, o kadar tür arasından, neden zor bitkileri arayıp buluyorsunuz, macerayı seviyor olabilirmisiniz...
Akdeniz ülkelerinde, bu konuda, fazlasıyla denenmiş örnek mevcut, hepside hayal kırıklığı ile sonuçlanmıştır. Dünyanın en zengin halklarının yaşadığı, kaliforniya sahilleri, ocak şubat aralık ayında, ülkemiz sahillerinden daha da ılımandır, amerikalılar israfı pek severler, sizin mantığınıza göre, böylece tüm kaliforniya sahilleri hindisan cevizi ormanlarıyla kaplı olması gerekmezmiydi? Yani, zaten yetişse onlar yetiştirmeyi çoktan başarmış olurlardı, öyle değilmi? Bence siz depresyondasınız kuzum, belkide tedavisi mümkün olmayan bir vakasınız; hindistan cevizine geçmeden önce, depresyondan Türkiye ikliminde nasıl çıkılır buna odaklanmalısınız  ) Şaka şaka, hiç bişiyniz yok turp gibisiniz, gidin elma, armut, kiraz ekin, bunlar işinizi görür  Sevgi ile kalın
|
İnternetten buldum Mersin'de Kahve üretimine başlanmış.
Mersin'de kahve üretimi için bahçe
Günlük hayatta birçok insanın vazgeçilmezleri arasında yer alan kahveyi Mersin'de yetiştirmeyi başaran Toroslar Belediyesi ekipleri, seri üretime geçmek amacıyla belediyenin 8 dönümlük arazisinde 2 bin fidanla kahve bahçesi oluşturdu.
Mersin'de kahve üretimi için bahçe
Günlük hayatta birçok insanın vazgeçilmezleri arasında yer alan kahveyi Mersin'de yetiştirmeyi başaran Toroslar Belediyesi ekipleri, seri üretime geçmek amacıyla belediyenin 8 dönümlük arazisinde 2 bin fidanla kahve bahçesi oluşturdu.
26 Ekim 2018 Cuma, 12:27 | Güncelleme:*26 Ekim 2018 Cuma, 13:00*AA
YEREL HABERLER**/*MERSİN HABERLERİ*
MERSİN (AA) - Günlük hayatta birçok insanın vazgeçilmezleri arasında yer alan kahveyi Mersin'de yetiştirmeyi başaran Toroslar Belediyesi ekipleri, seri üretime geçmek amacıyla belediyenin 8 dönümlük arazisinde 2 bin fidanla kahve bahçesi oluşturdu.
İthalatına büyük rakamlar ödenen kahveyi kentte yetiştirmek amacıyla geçtiğimiz yıl çalışma başlatan Toroslar Belediyesi ekipleri, yaklaşık 1,5 yıllık sürede çok sayıda kahve fidesi yetiştirmeyi başardı.
Bu fidelerden ürün alarak çiftçilere örnek olmayı amaçlayan belediye, seri üretime geçebilmek amacıyla 8 dönümlük arazide 2 bin fideden oluşan kahve bahçesi oluşturdu.
Şu anda bir yaşında olan fidelerden 2-3 yıl içerisinde ürün alınması hedefleniyor.
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Park ve Bahçeler Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, kahve fidesi üreminde önemli bir yol aldıklarını ve bir bahçe oluşturduklarını söyledi.
Toroslar'ın bereketli topraklarıyla yetiştirdiği tarım ürünleriyle ülkeyi besleyen bir konumda olduğunu belirten Tuna, "Bölgenin iklim şartlarına uygun ürünleri yetiştirmek için çalışmalar yaptık. Bugüne kadar 8-9 ürünü yetiştirdik. Bunlardan bir tanesi de kahve ağacı." dedi.
Kahve ağacının ülke ekonomisine önemli değer katacağını bildiren Tuna, şöyle konuştu:
"Siz bir ürünü aynı cinsten çok üretirseniz ve buna da ihracat alanında pazar bulamazsanız iç piyasada tüketmek zorunda kalıyorsunuz ve ürünün değeri istenen fiyatta olmuyor. İşte kahveye biz tamamen ithalata dayalı bir ürün olması nedeniyle bu konuda yaptığımız araştırmayla kendimiz de bu ürünü yetiştirebileceğimiz şeklinde bir sonuca vardık. Bir yıllık çalışma sonrası fideleri yetiştirmeyi başardık. Bu ağaç güneşi çok sevmiyor ve gölgede oluyor. Bizim de kendimize ait olan 16 bin metrekarelik bir narenciye bahçemiz var. Onun içerisinde 8 bin metrekareye 2 bin fidan ektik. Bundan 3 yıl içerisinde ürün alacağız. Şu anda 1 yaşındalar. Alternatif bir model. Biz bundan verim aldığımız takdirde bölgemizdeki üreticilere öneri getireceğiz. Yanılma olursa da biz yanılalım diye bir yol haritası çizdik."
Tuna, daha önce pasiflora, ejder meyvesi, pitaya, guava, safran ve daha birçok ürünü de yine belediye bünyesinde yetiştirmeyi başardıklarını, Toroslar'ın üreten yanını geliştirmek istediklerini sözlerine ekledi.
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi