View Single Post
Eski 24-09-2007, 15:48   #85
miskenacar
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-09-2007
Amatör Damla Sulama Sonuçları - 1

Bu hafta Gıda Çarşısında Hidrosiklonları gördüm. Elektrik gerekmiyormuş.
Ayrıca bu hafta sonu damla sulama sistemimi devreye soktum. Sonuç şimdilik sevindirici. Hele hele oturup da bir sürü minik musluktan damlayan damlacıkların güneşte ışıldamasını izlemek keyifli oluyor, meteorolojiye inat giden bulutsuz gökyüzüne bile sitem etmiyorsunuz.

Gıda'dan en ince gözeneklisinden telden ve plastikten malzemeler aldım, daha önce matkapla yüzlerce yerinden delik açtığım plastik kovanın dibine elek biçiminde yerleştirdim, aralarına da yine çok ince gözenekli perde tülü koydum. Bu ilkel filtre römorkla havuza getirttiğim dere suyunun kabaca süzülmesi içindi. Havuzun çıkışına da 50 mikron süzen kartuşlu bir filtre taktım.

Damlatıcı muslukları elektrik hortumlarına takmak için kullandığım matkap ucunun kalınlığı çok önemli. Çünkü deliği biraz fazla büyük açarsanız tazyikli su damlatıcıdan değilde kenarından fıskiye gibi fışkırıyor. Yüz damlatıcıdan sadece üçünde böyle sorunla karşılaştım, küçük tadilatlarla su israfını önledim, bunu yapmak için boruyu keserken biraz duş alıyorsunuz tabi. Çözümü: sıra başlarına plastik vanalardan birer tane koymak, böylece arıza olan hattaki suyu keserek rahatlıkla her türlü ayarlama yapılabiliyor.
Maliyet: 500 mt. hortum:60 YTL.100 adet damlatıcı: 27 YTL.
Kartuşlu filtre: 48 YTL Kelepçeler, süzgeç malzemeleri, vanalar v.s. 50 YTL
Yani yüz zeytin ağacını sulamak için kurduğum bu sistemin toplam maliyeti ortalama 185 YTL.

Bir iki hafta sonra duruma göre bir yüz ağaç için daha sistemi uzatacağım.
Sanırım işin en pahalı kısmı kireçlenmeyle mücadele...

Selamlar

miskenacar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön