View Single Post
Eski 09-01-2019, 17:49   #264
dongyul
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Giriş Tarihi: 11-02-2015
Merhaba arkadaşlar Sayın Zekoş'un paylaştığı perolar isimli fasulye için eklemek istedim dediği gibi çok güzel bir çeşit üretebilmesi ve ülke içinde yaygınlaşması gereken bir çeşit diye düşünüyorum. Bu çeşitin aslında orjini İspanya kökenli Semillas Fito tohumculuktur. Tohumu çok değerlidir, bu sene tohumu bulmak için çok zorluk çektik çünkü şirket çok fazla üretmiyor şuan diye düşünüyorum ya da bizim ülkemize yeteri kadar gelmiyor. Tohumun kilogram fiyatı geçen sene 60 tl iken bu yıl geçen hafta gördüğüm haliyle 90 tl kadar çıkmış durumda ve genelde tohum nisan - mayıs ayından sonra bulmak zorlaşıyor.

Bu yüzden yeri olan arkadaşların mutlaka denemesini isterim hem tazesi hem kurusu tüketilebilir, aşırı verimli olduğu için sırıkları sağlam olmalı ve olabildiğinde bol suladığınızda ürün katlayarak vermeye devam ediyor. Çok kartlaşmadan taze olarak turşuluk, yemeklik gayet uygun.

Ticari olarak düşünen arkadaşlar mutlaka edinmesini isterim tadını alan müşteriler mutlaka devamını isticektir. Geçen sene bu taze fasulye kilogram fiyatı 8 - 10 tl arası değişti.

Bu fasulye dediğim gibi taze olarak tüketilebiliyor ancak çok fazla döküme geçince toplamaya yetişilmediği için ben bir kısmını kartlaştırıp içlik yaptım yani kurutmadım taze barbunya gibi düşüne bilirsiniz ancak taze iç rengi kuru fasulye gibi beyaz renklidir. Kuru fasulye gibi yemeğini yapabilirsiniz, derin dondurucu içinde gayet uygundur.

Eğer bu fasulyeyi barbunya gibi kurutup saklamak isterseniz, dalında kurumaya bırakın ve fasulye kılıfları sertleşince toplayabilirsiniz kuruyan fasulyeler bu sefer barbunya gibi görünüme dönüyor ve barbunya olarak tüketilebilir.

Umarım anlatabilmişimdir, yeri olan arkadaşlara ve tohumu üretip paylaşabilecek arkadaşların mutlaka edinmesini şiddetle tavsiye edebilirim. Gelecek yıllar bu fasulyenin tohumunu ticari olarak bulamayabiliriz, o yüzden en azından aramızdan birilerinde olması iyi olur diye düşünüyorum...

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön