View Single Post
Eski 02-01-2019, 19:53   #232
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kekimiyomu Mesajı Göster
ben de forumda güncel yazı görünce üye olayım dedim. çok uzun zamandır monstera bitkisi arıyordum. internetten almaya güvenemedim, görseldeki gibi gelmez diye. bgeçen hafta arkadaş ortamında konuşurken, bir arkadaşımın komşusu benim yazlıkta bir sürü var ben sana getireyim dedi. ve bu harika kızı getirdi daha bugün geldi evime ama endişelerim var. tecrübelerinizden yararlanayım istedim.
şimdi bu kızı biraz fazla sulamışlar bence altından hafif damlıyor, sıkıntı olur mu? bir de bu böyle kocaman yaprak şeklinde tutar mı? (ne olur tutsun) suda bekletti mi direkt mi toprağa dikti bilmiyorum, son ve en önemli sorum, getiren kadının bahçesinden alınıp köklendirilmiş, evde büyür mü, sürekli görmek istiyorum, balkona atmak istemiyorum. ölür demeyin nolur şu an aşk yaşıyorum kendisiyle.
Öncelikle hoşgeldiniz... Devetabanı yapraktan ve yaprak sapından köklenmez, mutlaka gövdenin bir kısmının olması gerekir... Size veren kişi köklendirmişse mutlaka gövdenin bir kısmı vardır şu anda bitkide... Bitkinin köklenmesi, gövdedeki hava köklerinin suda normal kökler geliştirmesiyle meydana geliyor...

Evde büyümesi konusuna gelirsek, tabii ki evde büyüyecektir.. Sizin bir şansınız da ikliminizin çok uygun oluşu.. Yani kışları pek riske girmeden ve büyümesi de fazla duraksamadan daha hızlı gelişebilecek bitkiniz.. Kışın 17-18 derecenin altına düşürmezseniz bitkiniz çok memnun olacaktır...

Monstera deliciosa doğrudan güneşi sevmez, aydınlık fakat güneşin doğrudan üzerine vurmadığı bir konuma koyarsanız iyi olur (pencereden bitkinin üzerine düşen bir iki saatlik direkt güneş ışığı da soruna yol açmaz, ama fazlası yaprakları yakar ve sarartır)...

Su konusuna gelecek olursak, bu bitki tropik yağmur ormanlarında yaşayan bir bitki, yani suyu seviyor, yapraklarına da (özellikle yeni köklenmiş bir bitkinin daha çabuk yerleşmesi ve gelişmesi için) sık sık fısfısla su püskürtmeniz çok yerinde olur... Bitki suyu sevse de saksının ve saksı toprağının geçirgen olması, yani fazla suyu kolayca saksı tabağına aktaracak nitelikte olması şart.. Yani su saksıda birikmemeli, toprak çamurlaşmamalı..

Bir de bitkinizi hava cereyanından korumanız gerekli.. Yani açık pencere ve kapıların arasında bir yerlerde, doğrudan hava akımına maruz kalmamalı...

Gübre vs. konuları şu aşamada erken.. Zaten o zamana kadar ilgili bölümleri okuyarak ve internetten gübreleme konusunda birçok bilgi edinebilirsiniz.. Şu an için aklıma gelenler bunlar.. Belki arkadaşlardan başka bilgiler sunmak isteyenler olabilir.. Umarım bitkiniz güzelce gelişir ve bol bol yavrular verir..

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön