Günaydın;
Ekim için farklı bir yönteme karar verdim. Tam olarak doğu bir yöntem var diyemeyiz sanırım araştırmalarım neticesinde. Öyle ya da böyle herkes bir sonuç almış bu işten.
Siparişimi Zengarden diye bir siteden vermiştim. Koliden bir de minik broşür çıktı "Sukulent, kaktüs ve lithops" ekimi ile ilgili. Oradaki talimat yani hemen hemen aynı şeyleri söylüyor herkesle. Yalnızca onlar köpük kaplara ekiyorlarmış. Zaten sitelerinde de bulabilirsiniz ekim talimatını. Yalnız ben kaktüs ekim seti diye bir şey almıştım. Yukarıda da yazmıştım ilk mesajda. O set dediğimiz şey 2lt kaktüs toprağı ve quartz kumu imiş meğerse. O quartz kumunu kaktüs toprağı üzerine ince bir tabaka olarak serip onun üzerine tohumları ekmemiz söylenmiş. O şekilde yapacağım birini. Bu altta resmini eklediğim şeffaf plastik bardaklardan aldım. Sert plastik. Ekim için uygun minik kaplar düşündüm ve aklıma bu geldi.
Bir önceki mesajda eklediğim kavanoz yöntemi aslında güzel ama şu bakımdan sıkıntılı. Bitkiler büyüyünce sıkıntı olabilir diye düşündüm ve direnaj açamayacaktım. Oysaki bu plastik bardaklara direnaj sağlamak çok kolay. Tornavidanın ucunu ısıtıp bardağın altına deliği kolayca açabilirim. Ayrıca bunlar minik bir saksı gibi. Minikler burada saksı değiştirmeye gerek kalmadan 1 yıl geçirebilirler.
Ekim için hala daha müsait zaman bulamadım. Bir de evimin hiç güneş almaması beni düşündürüyor. Bir de kış ve güneş hiç mi hiç yok.

Yapay ışık için araştırmalarım devam ediyor.