Yazdıklarım arasında solucan gübresini gördüğünüze eminim.
Bu gübre çeşitinin nasıl oluşturulduğunu eminimki biliyorsunuzdur ama siz yinede bir tesisi gidip inceleyin. Mesleğinize katkısı olabilir. Zira bu solucan hayvansı mahlukları büyükbaş hayvan gübreleri ile besleniyorlar
Topraklarımız çoraklaşmamıştı diyorsunuz ondan hayvan gübresi faydalıdır diyorsunuz sonrada çorakçı başı kimyasal gübreyi öneriyorsunuz. Hemde bunu saksıda keyif yapmak isteyen belliki benim gibi amatörlere öneriyorsunuz.
Sizin hesaba göre,
Bizim organik gübreden başka birşey girmeyen bahçemizde (büyükbaş gübresi yerine solucan gübresi kullanılan)
Yaklaşık 3 senedir 60 kadar fidanın
Fabrika gibi boş yer bulundukça ekilen
İklim değiştikçe mevsime uygun kullanılan
Kimyasal ilaç ve kimyasal gübre girmeyen
Ayrıca fidan aralarında yer olduğu için yeride değiştirilemeyen
Domates, biber, patlıcan, yeşil fasulye, hıyar, kornişon, acur, lahana, karnıbahar ve sonrasında havuç, turp, ıspanak, marul gibi sebzeler yetiştirilen
Bahçemizde artık çiçeklenme bile olmaması falan gerekiyordu
Ama oluyor.
Gayet yeterli düzeyde özellikle "sağlıklı" diyebileceğim kalitede ürünler alabiliyoruz çok şükür.
Belki seneye veya daha sonraki senelere alamayız. O zaman size mecburen inanırız bizde
Bizede köyde şeker gübre at diyen oluyor ama atmayıncada oluyor. Nedense onlarda kimyasal gübre atmayınca kızıyor
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi latif.07
Yüzde 45 den kasıt daha az gübre ile daha saglıklı ve çok verim. Bitkiler o yüzde 45 i bir kerede alabilselerdi bir kerede anında yanıp ölürlerdi.
Hayvansal gübre adı üstünde organik gübredir toprak düzenleyici değildir ve ben sizin kullandığınız toprak düzenleyicilerin arasında hayvansal gübre yazısını göremiyorum. Eğer ilk saydılarınızın arasında hayvansal gübre olsaydı ben size kullanın çok iyi olur derdim ama malesef yok. Hayvansal gübrede kullanırken çok dikkatli olun gübrenin çok iyi yanmış olması gerekir yoksa tüm hastalıkları bahçenize toplarsınız. Hayvansal gübrenin içinde yabancı ot tohumlarıda vardır, buda ekstradan çapa maliyeti demek kaybolan azot demek, kaybolan su demek.
'''Açıkçası bahçe toprağında veya tarlasında kimyasal gübreye uzanmadan seneler boyu sağlıklı ve kaliteli ürün alanlar var. Bende sorun yaşamayacağıma inanıyorum neredeyse eminim''
-Evet dedelerimiz geçmiş yıllarda bu şekilde üretim yapardı ama o zamanlar toprak bu kadar çoraklaşmış değildi ve bu çok önemli onlar bir tarlada 1 sezon üretim yapar 1 sene boş bırakırlardı toprak kendine gelirdi. o zamanlar domates üretecek arazi çoktu insan sayısı azdı, çok tohum ekiyolardı az verim alıyorlardı bazen tüm ürünlerini bir hastalığa kaptırıyor hiç verim alamıyorlardı. Bitkide minarel eksikliği olursa hastalıklara dayanıklılık azalır bu bilgiyide veriyim size, inek gübresinin de içinde eksik olan minareller vardır.
Biz optimum sıcaklıkta optimum nemde farklı tohumlarla farklı mevsimlerde bir kerede en az 60 tane fideyle sayısız denemeler yapıp bitime ödevleri yüksek lisans tezleri hazırlıyoruz birazda siz deneyin bakalım 3-5 fideyle, sonuçları burada paylaşırsınız.
|