Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Kudret narı - Bitter melon (Momordica charantia)
Tohum çeşit adı: Kudret narı
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir
Tohumun geldiği yer: Ulamış'tan atalık tohum
Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sn. telato ve heyyamola da paylaşmış.
Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer kabakgil sebzeleriyle (salatalık, kabak, kavun, karpuz) birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım.
Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım.
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: 2018 Temmuz
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sn. heyyamola'dan alıntıdır: "Sarmaşık şeklinde gelişen bir sarılıcıdır, 10-15 cm uzunluğunda meyveler verir.
Organik maddesi çok, gevşek toprağı çok sever. Her sebze adasının bir köşesine dikilen tek bir kök onlarca meyve verebilir.
Tohumlarının viyollere hıdırellez günü ekilmesi adettendir (biyodinamik). Bitkiler viyollerde 20-30 cm. uzadığında kalıcı yerlerine dikilir."
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Sn. Meyvelitepe'den alıntıdır: "Şifalı bitkilerdendir. Çok hızlı yara iyileştirici olarak bilinir. Ülkemizde çoğunlukla sararmış meyve eti zeytinyağında bekletilerek yaralara sürülmek maksadıyla kullanılırsa da, başta Hindistan olmak üzere uzak doğuda ve Japonyada bir çok yemeği yapılır. Okinawa adasındaki belirgin yaşam süresi uzunluğunu kudret narının yiyecek olarak çok tüketilmesine bağlayan kaynaklar vardır.".
Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumları bölgenizdeki geç donlardan sonra bahçeye direk ekebilirsiniz.
Tohum ne zaman hangi olgunlukta alınır: Meyve olgunlaştığında ağzı açılıyor, tohum bu aşamada alınabilir.