View Single Post
Eski 11-12-2018, 03:22   #178
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kadir Çetintaş Mesajı Göster
Merhabalar, bir süredir sadece bu kaktüsümde olmak üzere böyle bir hastalık mevcut. Hasta olan kısmı kesmeyi denediğimde aynen devam edip hasta lob kuruyup düşüyor. Hiç ellemediğimde de aynı durum söz konusu. Hasta olan lobu ( parçayı ) komple koparıp attığım zamanda dahi başka bir lob da olay tekrarlanıyor. Sağlıklı yeni loblar oluşuyor ancak bu hastalık bir türlü geçmedi. Mantar olduğunu düşünüyorum ama kesin bilmiyorum. Bu sayfada yeralan diğer fotoğraflara baktım benzer birşey bulamadım. Yine bu forumda bir yerlerde toz tarçından bahsediliyordu ama denemedim bir faydası olur mu bilemiyorum? Tanıyı koyabilirsek ve ilacı da varsa tavsiye istiyorum. İlgilene tüm arkadaşlara teşekkürler. Keyifli hobiler.
Kaktüsünüzdeki problemle zaman zaman karşılaştım yıllar içinde... Mantar veya başka bir hastalık olduğunu sanmıyorum, çünkü onlar sadece tek bir lobda ya da lobun bir kısmında görülmeyip kısa sürede bitkinin genelini kaplıyorlar... Gözlemlediğim kadarıyla bu durum daha çok opuntia'larda meydana geliyor (bir kez cereus cinsi bir kaktüsümde de ortaya çıkmıştı) ve çok uzun süre susuz kalmayla ilgili... Yani benim düzenli baktığım ve suladığım opuntialarda olmuyordu, ama anneme emanet ettiğim opuntialarda çok sık ortaya çıkıyordu. Bir de benim baktığım ama diğer bitkilerin arasında gözümden kaçıp yaz sıcaklarında çok uzun süre susuz kalan birkaç bitkide gözlemledim... Kaktüsler her ne kadar fazla suya ihtiyaç duymasalar da belli bir oranda su verilmesi şart... Bitki hayati riske gireceğini düşündüğünde tümden ölmektense belli loblarını uçtan feda etmeye başlıyor... Benim gözlemlerime dayanarak yorumlayışım bu şekilde olmuştu bu durumu..

Ben o lobları koparıp atıyorum, bitkiyi de düzenli sulamaya alıyorum.. Bu işlemlerin sonucunda hepsi düzelmişti bitkilerin.. Kurumalarda tekrarlanma ya da yayılma olmadı...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön