Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Busramontauk
Merhaba dünden beri aklımı kurcalayan bir hususta fikrinizi almak istiyorum (başlığı açılmış ya da bahsi geçmişse bulamadım) kaktüs ve sukulentlerin suyunu altına koyduğumuz tabağa dökme suretinde mi vermeliyiz, yoksa üstten mi sulamalıyız. Bi farkı var mıdır? Kaktüs ve sukulent dememin sebebi ikisini birkaç saksıda birlikte bulundurmam... Bazıları kaktüslere ve sukulentlere bazı bitkilerde olduğu gibi fısfıslayarak su veriyor ama zengarden isimli sitede okuduğuma göre bu yanlışmış kaltüs ve sukulentlerin besin ihtiyacını karşılamazmış illa ki doyuncaya kadar beslemek lazımmış. Fakat tabaktan tam olarak nasıl anlayacağız ki. Üstten suladığımızda az çok drenaj deliklerinden aktığı için doyup doymadığını anlayabiliyoruz. Şu tabakta su bırakmak kısmı aklıma takıldı, bu şekilde sulayanınız var mı sulama yöntemlerinizi paylaşırsanız sevinirim, sevgiler.
|
Ben bütün kaktüs ve sukulentlerimi yukarıdan, saksı toprağına su dökerek suluyorum... Bunu yaparken, saksı toprağının oyulmaması için suyu mümkün olduğunca toprağa yakın bir noktadan bırakıyor ve hep aynı noktaya değil de dolaştırarak döküyorum... Fısfısla su püskürtme işini yalnızca bitkinin çok tozlandığı durumlarda temizlemek için yapıyorum... Kaktüs ve sukulentlerin tropik bitkiler gibi bu tür neme ihtiyaç duymadıklarından eminim (tabii ki yılbaşı kaktüsü gibi tropik kaktüs veya sukulentler hariç).
Tabaktan su verme yöntemini sadece tohumdan yeni çimlendirilmiş çok küçük kaktüs ve sukulentlere uyguluyorum... Bunlar çok ufak oldukları ve kökleri de henüz çok zayıf olduğu için yukarıdan sulamada yerlerinden çıkabiliyorlar, ki ölmelerine yol açabilir...