Iyi gunler, Bonsaisandan (ve zenfree) baskasi bu sayfayi ya gormedi ya da gorus belirtmekten cekiniyorlar. Her ne ise, once cam agaci uzerinde yapilan calismadan sozedecegim, Yalniz agactan soz etmeden once sizlere agac uzerinde calisma yapan arkadastan soz etmek istiyorum.
Brian Sampson, yalniz Wavwerly bonsai kulubunun degil, Australianin en iyi bonsai ustalarindan biridir. Meslegi duvar ustasi, gecimini duvar orerek sagliyor. Bonsai yaninda yagliboya calismalari vardir. genelde bonsai uzerinde calismadan once, dusunup yapmak istedigi tarzi cizip, sonra da cizime bakarak agaci uzerinde calisir. Ben Brian'dan cok sey ogrendim ve ogrenmeye devam ediyorum.
Zaman, zaman Brian'a yardim eden genc arkadasin ismi John. Brian cam agaci uzerinde, evde yaptigi on calismalari anlatirken, John da cam agacinin en altaki ilk dala ve o dal uzerindeki dalciklara tel sarmiya ugrasiyordu.
Brian cam agacinin en altaki dalini, bir Italyan ustadan ogrendigi teknikle yukari alip, agacin boyunu kisaltip kesecegi govdeyi de kurumus govde gorunumu verip agci daha toplu bir bonsai yapmayi dusunuyor.
Yukari kiviracagi dal uzerinde, olusacak gerilimi en aza indirmek icin, agaci iki uc gun susuz birakti ve evde bir on calisma yapmis. Yukariya kivrilacak dalin, yukari bakan yuzunde matkaba takilan 5mm lik, bir ucla dali yari capina kadar 3-4 mm lik araliklarla deliyor, deldikten sonra kiviracagi dali eletrikci bandi ile sariyor (daha onceleri bitki rafyasi kulaniyordu, oysa eletrikci bandi ile calismanin daha kolay oldugunu belirtti) Bandi sardiktan sonra dalin hem ust hemde altina dal boyunca iki tane kalin bakir tel koyup tekrar eletrikci bandi ile sarmis. Iste simdi John'un tel sardigi dal evde on calisma yapilan daldir.
John tel sarimi bitirdikten sonra, bir kaldirac yardimi ile agacin dalini hic zorlanmadan ve kirmadan yukariya aliyorlar.
Saksi altina takozlar koyup agaca cesitli acilardan bakiyor ve yeni saksisina nasil dikilecegi hesaplaniyor. Yeni dal dizimleri yapiliyor ve govde dalin 20 cantim kadar uzerinden kesiliyor.(once dali istedigi yere kivirip sonra govdeyi kesiyor ki kiviracagi dal kivirirken koparsa govdenin ust kisimlarindaki dallari kullanarak baska bir secenegi olsun) Kesilen govde kabuklari soyulup kurumus govde gorunumu verilecek. Brian eve goturecegi bu agaci uzerinde calismalara devam edecek ve agaci uzerinde yaptigi calismalarin nasil bir sonuc verecegini, daha sonralari agacini tekrar getirip, sonuclari bizimle paylasacak ve ben de sizlerle paylasacagim.
Daha sonra diger iki agac uzerinde yapilan calismalari anlatmiya calisacagim. Bu arada belki yeni gorusler de sunulur.
|