View Single Post
Eski 20-11-2018, 06:25   #51
CornusMas
Ağaç Dostu

CornusMas's Avatar

Giriş Tarihi: 03-08-2016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tyuksel Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar.
Ben İstanbul'da Belgrad ormanına çok yakın oturmaktayım. Belgrad'da çok fazla böğürtlen bitkisinden bulunmakta. Bu bitkilerden alıp evde saksıya dikmek istiyorum fakat nasıl yapılır bilmiyorum.
Bu konuda bilgi verebilecek bir kişi var mı?
Sayın tyuksel, böğürtlen nazlı bir bitki değil. Yetiştirilmesi kolay. Ancak saksıda iyi olur mu bilmiyorum. Yine de denemekten zarar gelmez.

İstanbul için Aralık başı - Şubat sonu ekim için doğru zamanlar. Bir kürek alın ve bir böğürtlen çalısı bulun. Dallarını takip ederek bitkinin dallarının çıktığı yeri bulun. Bir ocak halinde bir alandan pek çok dalın çıktığını göreceksiniz. Kürek yardımıyla dallardan bir kaçının dibini açın ve dalı kökleriyle çıkarın. Kökler oldukça yüzeyde olduğundan kolayca köklü bir parça çıkacaktır. Kökün bir kısmı kopsa bile önemli değil. Bir miktar kök olması yeterli. Bu dalı alın, dal çok uzunsa keserek bir miktar kısaltın. Örneğin köklerden itibaren 15-20cm'li bir uzunluk yeterli. Bu dalı ekin. Bahara doğru hiç sorun çıkarmadan yeşerecektir.

Böğürtlen çalısı çok kolay köklenir. Yukarıdaki yöntem yerine, sağlıklı bir böğürtlen dalını ana bitkiden ayırmadan yere eğin. Dalın bir kısmını toprağa gömün. Örneğin dal 1-2 metre ise topraktan çıktığı yerin 1m ötesinden 15-20cm'lik kısmı toprağa gömün. Kalan kısım yine toprak dışında kalsın. Bir yıl sonra aynı dalı merkeze bağlayan kısmı kesin ve kalan parçayı gömdüğünüz yerden çekip çıkarın. Köklenmiş olduğunu göreceksiniz. Bunu alıp ekip.

Ormanda toprakta sürünen böğürtlen dallarının yere değen kısımlarının köklenmiş olduğunu görebilirsiniz. Yerde sürünen birkaç dalı elinizle kaldırarak köklü bir ksıım varsa bunu da kesip alarak ekebilirsiniz.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön