Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel
Sayın knsrdm2 aramıza hoş geldiniz henüz mesajları okuma fırsatı bulamadığınızı zannediyorum zira henüz bugün üye olmuşsunuz ancak üye olmadan takip ediyormuydunuz bilmiyorum. Sorularınızın cevapları forumlarda var ama kısaca cevaplayacak olursak Ph düşürmek için her asit kullanıla bilir ancak sitrik asit suda erimeyen bileşikler yapabilir onun için tercih etmiyoruzar. Nitrik asit fosforik asit hazırladığınız besin eriyinin kısmende olsa formülü bozar. Durum böyle olunca bir çok formülde büyük değişikliklere sebep olmayan sülfat köklü sülfürik asit tercih ediliyor. Oto elektrikçilerinden rahatlıkla bulabileceğiniz ucuz bir asittir.
Borik asit yerine borlu gübre kullanabilirmiyiz sorunuza gelince tabii ki kullanırsınız ancak kullandığınız borlu gübrenin içeriğini bilmek hesapladınız formülde dikkate almanız gerekir.
Aktif karbon sulardaki kokuları gidermek için kullanılır EC düşürmez EC nin düşmesi için iyonların tutulması lazımdır.
Hoagland formülü genel bir formüldür çok yerde kullanılır.
İz elemen olarak demir sülfat kullanılır ancak şelat lı demir yani fe EDTA kullanılması tercih edilir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.
|
Hocam cevaplarınız için teşekkür ederim.
Uzunca bir süre forumu takip ettim. Yeni üye oldum. Forumda konular biraz dağınık. İnternette de araştırma yaptım ama bilgi kirliliği var? Birinin olur dediği şeye birinin kesinlikle olmaz dediği yazılar okudum. onun için burada sordum. İnşallah öğrendiğim bilgileri düzenli ve diğer arkadaşlarında faydalanabilmesi adına paylaşmak isterim.
Müsadenizle bir kaç sorum daha olacak.
1.Yağmur suyu toplama şansım yok. musluk suyumun EC değeri 1.3 hazır aldığım sular (ERİKLİ) 0.3 bunu kullanıyorum. Saf su elde etmek için ucuz bir yöntem biliyormusunuz? Amatör ruh içinde bu şekilde hazır su satın alarakta yapabilirim ama ekonomik bir yolu var mı merak ettim.
2.PH'ı düşürmek için (deneysel olarak ) sitrik asit (Limon tuzu) 1 kg 12 TL ekonomik göründü bana. Evde uygularken yanlışlıkla fazla asidik yaptığım suyun PH'şını hangi elementi kullanarak yükseltmeliyim?
3.Hidroton konusunda İnternette tatmin edici bir yanıt bulamadım. pH düzenleyici etkisi olduğundan bahsedilmiş ama bu bilgiyi doğrulayamadım. pH dengeliyormu dengeliyorsa hangi seviyeye getiriyor?
4.Taşyünü kullandım. Bunun için cephe kaplamalarında kullanılan yoğunluğu yüksek taşyünü vardı elimde onu kullandım. Bununla ilgili bir husus varmıdır? (en fazla şu kadar yoğunluklu kullanın diye). **** Camyünü daha ucuz bir alternatif olarak görünüyor. (İzocam Camyünü Şilte 10cm 9,6m2 42 TL) hangisini kullanmalıyım?
5.Kratky metodu ile ilgili Türkçe kaynak yok gibi. Bu yöntemle neler yetiştirilebilir neler yetiştirilemez? Bana bir kaynak önerebilirmisiniz.
6.Besin eriyiğimi hazırlamak için HydroBuddy programını kullandım. programın çıktıları sizi forumda verdiğiniz oranlara çok yakın değerler veriyor. Elimde Borik Asit yerine Borlu Gübre kullandım.
https://www.lenntech.com/calculators...calculator.htm bu siteden faydalandım. Borik asit formülünü girdiğimde (H3BO3) %17.49 Bor olduğu, Borlu Gübre formülü (Na2B8O13.4H2O) girdiğimde ise %20.97 Bor olduğunu bulup eriyiğimi ona göre hazırladım. Bunu doğru yapmışmıyım?
Şimdiden teşekkür ederim.