Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194
Ağırlık ve iç randıman ölçümleri bir adet değilde en az 50-100 adedin ortalaması alındığında daha sağlıklı sonuç veriyor. Örneğin; Hasadın hemen ardından farklı çuvallardan farklı günlerde aldığım yeşil kabuğu soyulmuş örneklerde 56-58 adet chandler 1 kg geldi, aynı numuneler bir haftalık kurutmadan sonra 72-75 ve 10 gün sonra ise 78-80 adedi bir kg geldi ve tekrarlayarak 5 defa yaptığım ölçümlerin ortalaması ise 79 adedi 1 kg geldi. standardı ise 74-75 olmalı.
Sonuç olarak benim cevizlerin ortalama ağırlığı 12.65 gr. Benzer ölçümleri iç randıman için yaptığımda ortalama 47% olarak tespit ettim buda iç randımanı standart demektir.
Pedronun ağırlığı 14 gramın üzerinde olması ya tam kurumamış veya dediğiniz gibi makineden çıktıktan sonra sert kabuk üzerinde bir tabaka kalmış olmasıdır. Literatürlerde yazılanlara göre pedronun standard ağırlığı chandlerden daha az olduğunu okuyorum.
|
Ben hiç bir gözlemimde bir tane numuneyi baz alarak yorum yazmam.
Pedro için defalarca test numuneleri almış ve randımanını 47 olarak ölcmüşümdür.
Standart bir pedro 12 g ve 38 mm ölçülerinde olması lazım.
Bu da kuru halde 83/84 ad e tekamül eder.
Verimli bir çeşitte meyve ağırlığının standart olarak 12 g olması,yandal veriminin yüksek olması,içinin kolay çıkması ,sarı veya beyaz olması ve bütün çıkması,hastalıklara dirençli olması istenir.
Bunların hepsi pedroda mevcut.
Sadece sıcağa ve güneş yanıklığına karşı biraz hassas.
Şimdi yaklaşık 35 gündür çatı katında duran ,sehpa üzerinde gölgede hava sürkilasyonu ile kurutulmuş numunelerden 5 er tane daha aldım.
Hem Kaman 1 hemde Pedrolardan.
Test edip paylaşacağım inşallah.