Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vosvos17
Merak edenler için bir kaç çeşidin numunelerinden örnekler aldım.
Tek tek hepsinin resimlerini yüklemek uzun süreceğinden sadece çıkan değerleri yazıyorum.
Pedro da randıman % 45 ile 47 aradında değişiyor.
Bunun sebebi cevizlerin soyma makinesinden çıktıktan sonra az da olsa üzerlerinde kalan siyan ince tabakanın olması.
Kabuk üzerinde kalan az bir ağırlık bile hassas terazide dengeleri çok değiştiriyor.
Kaman 1 e gelence en düşük oranı gelen numune yazılmıştır.
Ortalamada iç randımanı % 56 dır.
Pedrolar da da % 47 olarak gözlenmiştir.
|
Ağırlık ve iç randıman ölçümleri bir adet değilde en az 50-100 adedin ortalaması alındığında daha sağlıklı sonuç veriyor. Örneğin; Hasadın hemen ardından farklı çuvallardan farklı günlerde aldığım yeşil kabuğu soyulmuş örneklerde 56-58 adet chandler 1 kg geldi, aynı numuneler bir haftalık kurutmadan sonra 72-75 ve 10 gün sonra ise 78-80 adedi bir kg geldi ve tekrarlayarak 5 defa yaptığım ölçümlerin ortalaması ise 79 adedi 1 kg geldi. standardı ise 74-75 olmalı.
Sonuç olarak benim cevizlerin ortalama ağırlığı 12.65 gr. Benzer ölçümleri iç randıman için yaptığımda ortalama 47% olarak tespit ettim buda iç randımanı standart demektir.
Pedronun ağırlığı 14 gramın üzerinde olması ya tam kurumamış veya dediğiniz gibi makineden çıktıktan sonra sert kabuk üzerinde bir tabaka kalmış olmasıdır. Literatürlerde yazılanlara göre pedronun standard ağırlığı chandlerden daha az olduğunu okuyorum.