Acemiliğimin, hava şartlarının ve zaman zaman Hayalbağ'dan ayrılmak durumunda kalmamın sonucunda, çok iyi bir sene geçiremedim. Ama çok şey öğrendim.
Bu sene Etkinlikten aldığım tohumları topluca değerlendireyim istedim.
1- Sayın Oz26'dan Boğa kanı kırmızı pancar.
Tohum aldım, hala bahçede tadımlık var.
2- Sayın bahcedenn'den Nuran Nine'nin pazısı.
Düzenli olarak hasat edip tüketiyoruz. Bu sene tohuma kalkan olmadı.
3- Sayın bahçedenn'den Kalıcı ıspanak - Perpetual spinach
Düzenli olarak hasat edip tüketiyoruz. Bu sene tohuma kalkan olmadı.
4- Sayın vizeli39'dan Kavurmalık alaca ayçekirdeği.
Diğer çeşitten uzağa dikmiştim. Komşunun keçileri yedi. Ancak tohumunu kurtarabildim. Burada çok güzel gelişmedi.
5- Sayın Atilgan'dan Black from tula domates.
Yeterli bakım görmeyince ancak tadına bakabildik. Aileyi ikiye böldü. Bir kesim seneye devam diyor diğeri pek beğenmedi. Tohumunu muhafaza ediyorum.
6- Sayın Atilgan'dan Adana topak patlıcan.
Maalesef fidelerim öldü.
7- Sayın Heyyamola'dan Şenberber fasulye.
Islatarak ekmem ve arka arkaya gelen dolular sebebiyle ancak tohum alabildim. Seneye tekrar deneyeceğim.
8- Sayın Zekoş'tan Bezelye.
Çiğ, taze ve tane olarak keyifle tükettik. Bol tohum aldık. Lakin tohumlardan büyük bir kısmından böcekler çıkınca elimde çok az tohum kaldı.
9- Sayın portorikolu'dan Sırık barbunya (Kara barbunya)
Islatarak ekmem ve arka arkaya gelen dolular sebebiyle ancak tohum alabildim. Seneye tekrar deneyeceğim.
10- Sayın ayhan'dan Pul biberlik Maraş biberi.
İlk ektiklerim kazaya kurban gitti. İkinci ektiklerim ise çok geç gelişti. Şu an çiçekteler. Saksılara alıp kışı geçirtmeyi deneyeceğim.
11- Sayın sernur'dan Deşti domates.
Çok küçük meyvalar verdi. Yaklaşık 3-4 cm çapında. Tohumunu aldım. Evin yanında kendiliğinden çıkan ve susuz yetişen domates çok daha verimli oldu. Sanırım kendi yerini kendisi seçtiği için.
12- Sayın Muda'dan Kıbrıs ayçekirdeği.
Gayet verimliydi. Bütün kış severek yemeye devam edeceğiz sanırım.
13- Sayın Muda'dan Hint yağı bitkisi.
Tam bu sezonu kapattık derken, ucunda 3-4 adet tohum kapsülü vererek beni sevindirdi. Ama boyu 40 santimetreyi geçemedi. Seneye tekrar deneyeceğim.
14- Sayın Taşlıbahçe'den Ayaş 1996
Tüm bakımsızlık ve dolu hasarlarına rağmen en verimli domatesim oldu. Tohum alıp seneye daha iyi yetiştirmeye çalışacağım.
15- Sayın TCM'den Benekli barbunya.
Doludan ve bakımsızlıktan etkilenmesine rağmen birkaç kere az az tadına bakabildik. Çeşit çokluğu ürkütmese devam edeceğim.
16- Sayın Altay41'den Sarı yerli buğday.
Ektiğim tohumlardan sekiz tanesi çıktı. Bir tanesi 19 kardeşlenme yapmış. Tohum sayım sanırım 1000 civarına yükseldi. Her ne kadar nasıl harman edeceğimi kara kara düşünsem de bunları ekmeyi düşünüyorum.
17- Sayın Muda'dan Çörekotu.
Tohum sayımı arttırdım seneye daha da arttırmak niyetindeyim.
Teşekkürler.
Ve görüşmek üzere.