View Single Post
Eski 19-09-2018, 21:56   #1384
CornusMas
Ağaç Dostu

CornusMas's Avatar

Giriş Tarihi: 03-08-2016
Teşekkür ederim sayın dongyul. Aslında çocukluğumdan bu yana her türlü sebze yatağını gördüm ve çalıştım. Yüzeyden daha derinde, yüzeyle eş yükseklikte ya da toprak yığarak yüzeyin yükseltimesi şeklinde. Hatta şu an meyvelerini tükettiğimiz domatesler yerden yaklaşık 10cm kadar daha alçak olan yataklardalar.

Yükseltilmiş yataklar iki nedenle ilgimi çekiyor: 1-(Bence) güzel görünüyorlar 2-Yatak üzerinde çalışmak kolay. Örneğin toprağı sıkıştırmamak (compaction) için üzerine basmamak ya da elle bastırmamak istiyoruz ya, yükseltilmiş yataklarda bu daha kolay. Ayrıca yüzeyden daha alçak yatakların kenarına basarsanız yatak duvarı içeriği doğru çökebiliyor. Tabi bunun da çözümü bulunur.

Yüzeyden alçak yataklarda kışın su birikmesi tehlikesi var. Özellikle toprak bir parça killi ve geçirgenliği az ise? Yükseltilmiş yataklardaki sorunun tam tersi yani. Yazın hızlı kurumanın tersine kışın çok ıslak olması durumu. Benim şu anki bahçemde yüzeyden alçak olan yataklar yaz sebzeleri için. Kışın üretim yapacağım yataklar toprak bir miktar üst üste yığılıp yükseltilerek oluşturulmuş yataklar olacak.

Kerpiç fikriniz oldukça ilginç geldi, deneyebilirim. Fakat ateş tuğlası konusunda emin değilim. Sulama için "Olla irrigation technique" adında bir yöntem var. Pişirilmiş topraktan yapılmış ve dış yüzeyi sırlanmamış (non-glazed) kaplara su doldurup bitkinin köklerine yakın bir yere gömmek şeklindeki bu tekniğin dayandığı ana düşünce pişirilmiş toprak yüzeyden suyun yavaş yavaş dışarıya sızması ve bitki tarafından kullanılması. Pişmiş ateş tuğlaları da bu şekilde suyu kaybedebilirler mi acaba? Aslına bakarsanız kerpiç, ateş tuğlası ya da ağaç tüm organik yapılarla kurulan yatak duvarlarında su kaybı olur gibi geliyor.

Yine de önerdiğiniz yüzeyden alçak yatak şeklinin su kaybını engelleme açısından en doğru yöntem olduğunda hemfikirim. Sizin öneriniz ve benim yükseltilmiş yatak hevesimi birleştirmek en iyisi olacak. Daha önce yazdığım gibi 15-17cm kadar yükseklikte tahta duvarlar yapıp yatağın asıl kısmını yüzeyin altına doğru 20cm kadar kazacağım, sonra da tüm yatağı (30-35cm derinlik elde edilecek) uygun karışım ile dolduracağım. Yatağın yüzeyindeki 8-10cm'lik kısmı zaten malç malzemesiyle kaplayacağım. Bu yüzden yan yüzeylerdeki buharlaşma alanı bir hayli az olup, buharlaşma kabul edilebilir düzeyde olacaktır.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön