View Single Post
Eski 10-09-2018, 00:47   #3
Mehmet89
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-09-2017
Şehir: izmir
Mesajlar: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas Mesajı Göster
Sayın Mehmet89, bir kaç önerim olacak:

1- Dört çeviz fidanından bahsettiğiniz için bu işi profesyonel üretim için yapan biri olmadığınızı, amatör bir ruhla, kendiniz için fidan yetiştirdiğinizi düşünüyorum. Bu yüzden fidan cinsi seçiminiz bence çok kritik değil.
2- Tüplü fidan dikin. Fidan üzerindeki stres daha az oluyor.
3- Fidanları (İzmir için) Aralık-Ocak-Şubat aylarında dikin.
4- Fidan çukurunuz fidanın topraklı kısmının iki üç katı büyüklükte olsun. Fidanı ekmeden önce fazla boşluğu yüzey toprağı, kompost, yanmış çiftlik gübresi karışımı gibi kaliteli toprakla doldurun ki toprak yapınız iyi değilse fidanınız daha ilk günden sorunla karşılaşmasın. Fidanı çok derine dikmeyin. Fidanın kökleri de hava almalıdır.
5- Fidan merkezde olacak şekilde 50cm çaplı dairesel bölgedeki toprak yüzeyini, saman, kuru ot, yaprak gibi organik malzemeyle 5-10cm derinlikte olacak şekilde örtün (malçlama yapın). Bu hem toprak nemini koruyacak, hem yüzey dahil topraktaki mikroorganizma canlılığını artıracak hem de köklerin İzmir güneşi yüzünden fazla ısınmasını engelleyecektir.
6- Fidanlar ilk birkaç yıl yazın en sıcak olduğu dönemlerde güneşten etkilenebiliyor. Fidanlarınıza öğleden sonraları gölge sağlayın. Başlangıçta oldukça küçük olacaklarından bu çok zor olmayacaktır.
7- Profesyonel yetiştiricilerin forumda ya da internetteki sitelerde verdikleri büyüme miktarlarını yakalamayı çok beklemeyin. Onlar profesyonel Sizin fidanlarınız biraz daha yavaş büyüyebilir. Ben ilk yıl zar zor 10-15cm büyüyen sürgünler elde edebildim. Ancak ikinci yıldan sonra büyüme hızı katlanarak artıyor. Iki yaşındaki ceviz fidanlarım bu yıl 1-1.5m boylanarak beni şaşırttılar.
8- Fidanlarınıza susuzluk yaşatmayın. En azından iki yıl düzenli sulamalısınız. Malç yaparsanız su ihtiyaçları azalır.
9- Tüm bunlara rağmen fidanlarınız yine de kuruyorsa, kışın fidan ekmek istediğiniz yere birkaç tane ceviz gömün. Mayıs gibi çimlendiklerini göreceksiniz. Özel hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Tohumdan çimlenen fidanlar sonradan ekilen fidanlara göre çok daha güçlü ve hızlı büyüyor. Fidan yeterli boya geldiğinde istediğiniz tür ile aşılayın.

NOT: Aşının altından gelen sürgünler anaç hangi tür ise o türden olacaktır. Anaç çok büyük ihtimalle tohumdan yetiştirilmiştir. Tohumun türü ne olursa olsun, cevizler açılım gösterdiğinden, yeni bireyin özellikleri tohumu sağlayan bireyin özelliklerini çok büyük ihtimalle göstermeyecektir. Kısaca, aşı yerinin altından büyüyen sürgünlerden nasıl meyveler elde edeceğiniz tamamen şansınıza kalmıştır. Yeterince şanslıysanız Chandler ya da Pedro'dan bile daha kaliteli bir varyete çıkabilir. Tabi bunun tam tersi de olabilir
Cevabınız için teşekkür ederim. Ben ege sahil kesiminde olduğumdan pedro diktim. Etrafta ceviz ağacı pek yok tozlaşma sorunu olmasın diye bu çeşidi seçtim ama olmadı. Başka ceviz ağacı yoksa tozlaşmayı nasıl yapacak?
Ağaçlar güneşten kurumuş olabilir. Bu sefer ya pikan cevizi ya da oraya badem dikmeyi düşünüyorum.

Mehmet89 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön