Mümkündür Sayın Zerem. Sadece 2 farklı yerden tohum ve 2 farklı yerden fide aldım şu ana kadar.
1.Zengarden (Tohum)
2.Gittigidiyor'da "tohumlarfidana" rumuzlu satıcıdan (Tohum + Fide)
3.Bölgemizdek ifidancıdan (Fide)
1.Zengarden'dan aldığım çeşitli tohumlar ilk senesinde (bonsai biber tohumu) hariç hepsi çimlendi. Sadece ne olduğunu bilmediğim hatalarımdan sebze alamadım ilk senemde. 2.seneye geçtiğimde ise tohumlarımın ufak bir kısmını çimlendirebildim ve yine bonsai biber tohumu çimlenmedi.
Elimde kalan son tohumları da 3.senesinde ne yaptıysam hiçbir şekilde çimlendiremedim. Sene geçtikçe çimlenme performansları düştü. Bonsai biber tohumunun çimlenmeme olayını sorunca ise düzgün cevap alamadım kendilerinden.
2. "tohumlarfidana" rumuzlu Gittigidiyor satıcısından fide ve tohum aldım ancak gelen fideler çok zarar görmüştü. Bu tamamen ambalajlama ve kargo hatasıydı. Tohumlar ise çimlenmedi. Zarar gören fidelerin yerine tekrar fide gönderdi. Zararımı tanzim etmek için gönderilen fidelerde aynı senaryoyla karşılaştım. Fide siparişim "Turuncu Habanero" idi. Ancak ne gelen siparişte ne zarar tanziminde gönderilen fideler kesinlikle birbiriyle alakalı değildi. Bunu yaprak yapı ve renklerinden çocuk bile olsa anlayabilirdi. Tohumları da hiçbir surette 1 tane bile deseniz çimlenmedi. Ayrıca ürün açıklamasında 5 tohum dediği 3 çıktı ya da 4 çıktı. Son olarak da ben "A" istedim kendisi "B", "C" istediğimde de "D" gönderdi. Kafasına göre kardeşimiz serbest stil takıldı.
3.Son olarak da bölgemizdeki fideciden aldığım biber ve domates fidesi ise sebebini bilmediğim hastalık ve yetiştirme hatalarımdan ötürü öldü.
Tohumlar hibrit mi değil mi konusunda bilgi sahibi değilim. Kısacası her şey olabilir.
Sadece doğru ve güvenilir satıcıya denk gelmek ve bilinçli yetiştirmek kalıyor.
1) Tohumlar bayat olabiliyor
2) Hibrit olabiliyor
3) elirtilenin dışında farklı türe ait olabiliyor vs.vs.vs. bir sürü sebep var.
Tabi biz bunu yetiştirme sürecini yaşadığımız zaman anlayabiliyoruz ancak.
|