Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bluetrain
merhabalar , ben geçtiğimiz sene milas havalimanı civarında toplam 20 dönüm zeytinlik yatirimi yaptim. arazileri satın almama vesile olan aradaki emlakçı ile de zeytin toplama ve yağ sıkımı için yarı yarıya anlaştım. kendisi aynı zamanda o köyde zeytincilik yapan birisi..
toplamda 500 adet memecik türü 30-50 yaş arası ağaçtan (ki çok verimli olduğu söylenen ağaçlar) toplam 60 litre yağ gönderdi. arazi dağlık , masrafı çok gibi mazeretler öne sürdü. sizce bu kadar ağaçtan senelik kaç litre yağ beklemem gerekiyor. özel durumum sebebiyle seyahat edemiyorum , gidip başında durmak gibi bir şansım ne yazık ki yok  tavsiyelerinize açığım , sevgiler saygılar...
|
Hayırlı olsun. Kulübümüze hoşgeldiniz. Öncelikle zeytincilik aşkı insanı madden ve manen çok yıpratıyor. Sabırlar diliyorum.
İlk tecrübenizde gördüğünüz üzere yarıcılık falan hikaye. Ben sizin yerinizde olsam yarıcıya vereceğime hasat zamanına kadar hiçbir şey yapmam, hasat zamanı geldiğinde Allah ne verdiyse toplar ya sofralık ya yağlık değerlendiririm. En azından kendi malımla millete fayda sağlamam ve sonunda moralimi bozmam.
Eğer ben çok iyi bakacağım ağaçlara ve çok verim alacağım derseniz ya ilaç, budama ve sulama zamanlarında oraya gidip birilerine yaptıracaksınız ya da gidemiyorsanız bir bakıcı ile yıllık anlaşıp paraları ödedikten sonra hasatta yine Allah ne verdiyse toplayacak ve değerlendireceksiniz. Çünkü en iyi bakımı da yapsanız hava şartlarından dolayı bazen 60 litre bile alamayabilirsiniz.
Bu forumda zeytinci olarak zirai bilgisi çok az ancak kazıklanma deneyimi en fazla üyelerden biriyim
Ben yıllık anlaşma ile çok sevdiğim ve hakikaten zeytinden anlayan ve artık dost olduğum birine baktırıyorum. 600e yakın ağacım var. Dümdüz anayol üzeri, 10 tane köyün arasında olmasına rağmen, işçi bulmakta sorun yaşıyorum ki tepede zeytiniği olanlar işçilere yalvarıp 2 katı para teklif ediyorlar. Maliyetler her sene katlanıyor. Hasat zamanı bin bir hesap kitap, hangilerini sıksam hangisini satsam diye zeytinleri ayırıyorum, İstanbul'da litresi 30 tl ye kapı kapı teslimat ile yağımın ve zeytinimin tümünü satıyorum yine de kar ettim diyemiyorum.
Ertesi sene verim düştümü yine içeridesin.
Bu sebeple ilk amacınız kar etmek değil, kendinizin olduğu için en güzel zeytini ve yağı yemek olsun.
Gerisi yavaş yavaş gelir. Moralinizi bozmayın. Eş dosta yaptığınız işin emeğini ve güzelliğini anlatın.
Emlakçıya, aracıya
vb kişilere güvenmeyin. Güvenilir olsalardı arazi dağlık, masrafı çok diye sizi önceden uyarır, buradan 60 litre yağ alırsan öp başına koy derlerdi.
Günümüz Türkiye'sinde köylüye pek güvenmeyelim. Onlar da herkesin rant peşinde koştuğu gibi doğal olarak rant elde etmeye çalışıyorlar.
Tek uyanık biz değiliz artık