Bu yıl bahçemiz pek zevk vermedi maalesef. Aşırı sıcaklarla başlayan yaz, arkasından uzun, sık yağan yaz yağmurları başta domatesler olmak üzere, fasulye, barbunyada mantarlara sebep oldu. Haftada bir atmayı düşündüğüm sulandırılan kükürtü düzensiz ve geç kullanmam mantarın ilerlemesine sebep oldu. Önceki iki senede domateste bir kaç kökte görülen dalların siyahlaşmasıyla başlayan mantar hastalıklı bitkileri söküp atınca tekrar görülmezdi. Buna güvenerek sistemik ilaç atmayınca neredeyse üçte biri hastalandı. Bir hafta arayla iki kez sistemik mantar ilacı kullanınca diğer köklere yansımadı ve/veya ilerlemedi. Şu an mevcut kökler fena değil ancak tabi sezon geçmek üzere ve fazla da verim alamadık. Zaten dediğim gibi sıcak başlayan yaz sebebiyle bitkilerin altlarındaki çiçeklerin neredeyse tamamı meyveye dönüşemedi.
Bu yıl ilk kez denediğim domates çeşitlerin hepsi oturak olunca sırıkların oranı toplamda da az kaldı. Malumunuz oturak çeşitler hastalığa daha yatkın olunca toplamdaki ürün verimimizin düşmesinde de etkili oldu diyebilirim. Seneye belki de hiç oturak cins ekmemeyi düşünüyorum. Yukarıda sezon başında oturak domatesler için bulduğum iplerle destekleme yöntemlerinin çok başarılı olmadığını da söylemeliyim.
Domateslerdeki bir diğer sorun da bu yıl ilk kez tanıştığımız domates çiçek burnu çürüklüğü oldu. Tarlayı süren, hazırlayan arkadaş eğimi iyi ayarlayamayınca kimi yerlerde göllenen su, kimi yerlerde ise bitki köklerine iyi ulaşamadı. Su alımındaki dengesizlik muhtemelen kalsiyum eksikliğine ve hastalığa sebep oldu. Seneye bu sorunu ortadan kaldırmak için damlama sulama yöntemine geçmeyi düşünüyorum, bunun için sanırım sizlere danışmam gerekecek. Bölgemizde patates ekimi fazla olduğu için traktör ekipmanları ona göre ayarlı ve diğer sebzeler için bu aralık az geliyor. Fasulye ve barbunya ekiminde bu mesafe yeterli sayılabilir ancak ocak başına bıraktığımız taneler fazla gelince, ve/veya fazlalıkları almayı unutunca/üşenince/kıyamayınca ilk etapta sıra araları orman gibi oldu. Destek için kullandığımız ve yine yukarıda resimleriyle gösterdiğim ip germe yöntemi çok ta başarılı olmayınca ormanlarımız balta girmemiş yağmur ormanlarına döndü. Bu durumda yeterince hava alamayan, attığımız kükürde ulaşamayan kökler baştan çok iyi gelişme gösterse de ilerlemesi çok ta iyi olmadı. Bize yetecek ürünü ancak alabildik sonuçta.
Bu yıl görev yaptığım Ödemiş Köseler Köyünden bana verilen ve mor oturak cins olduğu söylenen domatesler hastalıktan bolca nasibini alsalar da tadacak ve tohum alacak kadar domatesimiz de olmadı değil.
Ancak gördüğünüz gibi mor değil de oldukça koyu kırmızı oldular. Ölçü için koyduğumu çay kaşığı.
Kabuğu çok ince olmasa da rahatsız edecek düzeyde kalın değildi. Kahvaltılarda zevkle tükettik. Değişik sanki kekik tadını andıran aromasıyla beğendiğimizi söyleyebilirim ancak dediğim gibi seneye oturak ekmeyi şimdilik düşünmüyorum.