View Single Post
Eski 15-08-2018, 12:33   #4
siflera12
Ağaç Dostu
 
siflera12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
Pachira aquatica – para ağacı nasıl çoğaltılır?
Yeni bir dalını kesip doğrudan toprağa dikeceksiniz. Yan bir dal veya tepe çeliği, 15-20cm uzunluğunda ve sadece bir veya iki yapraklı olacak. Çelikle para ağacı çoğaltmanın en iyi zaman bahar ortası – yaz başı arası dönemdir. Saksıyı günde beş saat gibi iyi güneş alan bir yerde tutmalısınız. Güneşin ısıtıcılığı ve kuvvetli ışık sayesinde çabuk köklenir. Yaz ortasında güneş ve sıcak hava bir araya gelince iyi olmaz: bu durumda güneşin pencere tülü gibi şeylerle filtrelenmesi gerekir. Diktiğiniz Pachira para ağacı dalı yapraklansa bile köklenmiş olduğundan emin olmayın. Güçlü bir gelişim olunca yeterince güçlü köklenme olmuş demektir.
Tohumlarından çoğaltmak da mümkün. Sadece para ağacı tohumlarını bulmak zor. Bulabilirseniz tohumlar gayet kolay çimlenip mini fidanları hızlıca büyür.
Olası problemleri
Bit , parazit, hastalıklanma gibi problemler görülmese de yanlış toprak ve havasız ışıksız yerlerde tutmak para ağacında birçok sağlık problemlerine yol açacaktır.
Uzun süre sevmediği yerde durması, kışın fazla üşümesi gibi sorunlarda para ağıcı Pachira aquatica bütün yapraklarını döker. Şartlar düzeldiğinde yeniden yeşerir. Uzun süre gelişim göstermeyip yaprakları güzelliğini kaybetmişse yaprakları saplarının dibinden kesin. Bu sayede yeni yapraklar çıkarır. Ama elbette ortamın şartları pachira para ağacının gelişim göstermesine uygun ise.
Yapraklarda sararma ve bozulmalar
Yapraklarda sararmalar hızlı gelişim olmadığı zamanlar sulamayı gereksiz yere sık sık yapmaktan ve bitki besinini de bilinçsizce bol bol vermekten kaynaklanır. Para ağacı özellikle pek havadar olmayan yerlerde çok nazlıdır. Her şeyin ölçüsüne dikkat etmek zorundasınız. En eski yapraklarının sararıp dökülmesi ise normaldir bunun bir problem olduğunu düşünmeyin.
Eğer para ağacınızın yapraklarının en uç, kenar yerlerinde kuruma oluyorsa ya az sulamadan ya da çok sıcak veya çok soğuk günlerde ev içi hava cereyanından olmuştur. Yaprakların genelinde bozulma, kahverengi noktalar veya sararma oluyorsa aşırı sulamanız yüzündendir ve ayrıca köklerde sıkıntı olduğunu gösterir. Toprağı değiştirmelisiniz: Ponza taşı ile karıştırılmış yeni toprağa dikin. Yapraklardaki problemlere topraktaki element, mineral eksikliği de yol açar. Bitki besini yukarda açıklandığı gibi mutlaka verilmeli. Azot ağırlıklı (yani yaprak amaçlı) bitki besini kesinlikle tavsiye edilmez. Genel amaçlı bitki besini ister. Orkide özel besini de uygundur.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön