Kullanım
1- Salon-ofis: İri parlak canlı yeşil renkte yapraklarıyla ve kalın ilginç gövdesiyle para ağacı hem dekoratif hem oldukça kibar olduğu için salonlarda ve ofislerde süs bitkisi olarak kullanılır.
2- Bonzai için uygundur.
3- Bahçe: İklimi uygun yerlerde bahçe dekorasyonunda para ağacı tropikal – yağmur ormanı konsepti amacıyla kullanılır.
4- Gıda: Doğal olarak yetiştiği memleketlerde meyvesi yenir. Sırf çekirdekleri için yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Yenilebilir çekirdeklerinin lezzeti çiğken yer fıstığına, kavrulunca kestaneye benzetiliyor. Çekirdekleri çiğ veya kavrulmuş olarak yenildiği gibi öğütülüp unundan ekmek yapılabilir. Para ağacının çiçekleri ve yaprakları sebze gibi pişirilerek yenebilir.
Süs bitkisi olarak kullanımının tarihçesi
1986’da Japonya’da içmekân süs bitkisi olarak yaygınlaşıp uğurluluğuyla meşhur olduktan sonra para ağacı Pachira aquatica tüm Doğu Asya’da popüler olmuş. Tayvan orkidecilikte olduğu gibi para ağacı ihracatından da bir hayli gelir elde etmektedir.
Satış şekilleri
Bilinen süs bitkisi satışlarında olduğu gibi Pachira da saksıda yapraklı olarak ve ayrıca kökleri ve yaprakları yok edilmiş kuru ana gövde-dal olarak da satılır. Bu kuru parçalar güneşli sıcak bir yerde nemli toprakta hızla köklenir ve yapraklanır. Kuru satış daha çok ticari amaçla yetiştiricilik yapanlara yöneliktir.
Para ağacının yetiştirilmesi ve bakımı
Güneşi çok sever. İyi güneş alırsa daha iyi gelişir. Yarı gölgeli yerlerde ve hiç güneş alamasa bile güçlü aydınlık pencere önlerinde sorun çıkarmaz. Sadece koyu gölge ve iyi aydınlık olmayan mekanlar para ağacı Pachira’ya uygun değildir. Ana vatanında bataklık bitkisidir diye fazla su sevdiğini düşünmeyin. Saksılarda aşırı sulama kökleri çürütebilir. Kökler temiz hava istiyor. Bunun için suyu süzdürebilirliği mükemmel herhangi bir toprak karışımı gerekiyor. Bir de fazla büyük saksı iyi değildir ki köklere hava ulaşımı zor olmasın.
Dış mekanlara veya kışın çok soğuk olan iç mekanlara uyumu
Kışın en fazla -5 derece soğuğa hiç rüzgar almayan kapalı yerlerde dayanabilir. Ya da eğer açıkta ise ‘kısa süreli’ olarak dayanabilir. Kuzeyli rüzgarlara açık yerlere para ağacı Pachira aquatica dikilmemeli yoksa 0C derecede soğukta bile, soğuğun uzun sürmesi ve rüzgarın sertliğine göre çok ciddi zarar görür hatta tamamıyla ölür. Soğukta bütün yapraklarını dökebilir. Akdeniz bölgesi kıyı kesimlerimizde para ağacını bahçe bitkisi olarak yetiştirebilirsiniz. Yalnız, yazın aşırı sıcak olan yerlerde rüzgar alan yerlere dikilmemeli. Sıcak ve kuru rüzgarlar biraz sert esince Pachira para ağacının yapraklarını kavurur. Kuytu yerler tercih edilmeli. İzmir, İstanbul, Samsun, Trabzon gibi kışları fazla soğuk geçmeyen yerlerde kuzeyli rüzgarlardan tam olarak korunmuş, güneyli yönlere bakan duvar diplerine dikebilirsiniz (buralarda kışın don olayı olacağı günlerde hasırla sarmanız gerekir). Yazın aşırı güneşe maruz kalmayacak yarı gölge yarı güneş bir yere dikin. Koyu gölgeyi sevmez.
Toprak ve gübre ihtiyacı
Havadar olması kaydıyla her türlü toprak para ağacına uygundur. Gövdesi uzun ve ağır olduğu için toprağı 1/4 oranında
ponza taşı ile karıştırılmalı. Yoksa saksı içinde toprak çok fena sıkışarak kökleri tamamen havasız bırakır. Aslında hazır süs bitkisi toprağını yarı yarıya ponza taşı ile karıştırırsanız para ağacı Pachira aquatica için en iyi toprağı sağlamış olursunuz. Toprağına gübre katmayın. Her üç sulamada bir (ya da ayda iki defa) genel amaçlı bitki besininden vermelisiniz (çiçekcoşturan
vb markalardan ev süs bitkileri için hazırlanmış olan bitki besinleri). Kış boyunca sadece 35-40 günde bir verin (gelişim tamamıyla durmuşsa hiç vermeyin).
Saksı değiştirme
Her iki yılda bir toprak yenilemesi iyi olur. Kökler çok fazlalaşmamışlarsa yine aynı saksısına dikin. Saksı büyüklüğü daima köklerin zor sığacağı kadar olmalı. Gereğinden büyük saksıda fazla toprakta Pachira’nın kökleri çürür ya da çürümese bile gelişimi pek iyi olmaz.
Sulama
Susuzluğa dayanıklı olsa da yaz aylarında Pachira aquatica para ağacınızın toprağını uzun süre susuz bırakmayın. Susuzluk yapraklarının dökülmesine sebebiyet verebiliyor. Toprak çok hafifçe kurudukça vakit kaybetmeden tekrar sulayın. Serin mevsimlerde toprağı kaydadeğer bir kuruma gösterdikçe sulayın.
Hava nemliliği ihtiyacı
Pachira aquatica bitkisine ev ortamlarının hava nemliliği yeterli. Dış mekanlarda ise deniz etkisinde olan bölgelerde sorun yok. Yıkanmayı, ıslatılmayı sever. Sıcak günlerde sık sık yapraklarını yıkayın. Havası çok kuru olan memleketlerde (Mardin gibi) yaz sıcaklarında mutlaka
havayı nemlendirme yöntemlerine başvurun.
Budama
Dallarını istediğiniz kadar kısaltabilirsiniz. Kesin gerekli değil ama budanarak kısaltılmış bir dalda bir yaprak bulunsa iyi olur. Budarken dalı keseceğiniz yer bir filizlenme noktasının 2cm kadar yukarısı olmalı. Budama zamanı olarak ilkbahar başını tercih etmeniz tavsiye edilir. Eğer para ağacınızı yetiştirdiğiniz yer yaz – kış devamlı gelişmesine elverişli ise budamayı yılın herhangi bir zamanında yapabilirsiniz.


GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi