View Single Post
Eski 09-08-2018, 08:19   #7
CornusMas
Ağaç Dostu

CornusMas's Avatar

Giriş Tarihi: 03-08-2016
Sayın @mehmet0791

Bu hafta Florya'daki Türk Fındığı (Corylus colurna) ağacından bir sürü tohum topladım. Yabani fındık diye de geçen, ocak oluşturmayıp ağaç formunda büyüyen fındık türü bu. Bunları doğaya ekmek istiyorum. Ancak çimlendirme işlemini evde yapıp fidanları doğaya diktiğimde, özellikle ilk bir iki yıl fidan mutlaka bakım istiyor. Yazın sulamazsam kuruyor.

Ancak tohumu doğrudan doğaya ekersem, doğrudan toprakta çimlenirlerse büyük oranda kendi kendine yetmeyi başarıyorlar. Bu nedenle ben de topladığım fındıkları evde çimlendirmeden direk doğaya ekmek istiyorum.

Fındığın kabuğunu çimlendirmeyi hızlandırmak için çıkarıyorsunuz sanırım. Ancak ben tohumları sonbaharda ekersem ve hızla çimlenirlerse kışa hazırlıksız yakalanacaklar ve yine ölecekler. Ne yapmalıyım sizce?

1- Tohumlara hiçbir işlem yapmadan bir-iki ay içerisinde direk doğaya ekebilirim
2- Tohumların dış kabuğunu hafifçe çatlatır, suyun içlerine ulaşmasını sağlarım ve bir iki ay içerisinde (sonbaharda) toprağa ekerim
3- Tohumları bekletir, kış sonuna doğru toprağa ekerim (dış kabuğu çatlatmama veya çıkarmama gerek var mı?)
4- Sizin yaptığnız gibi tüm dış kabuğu çıkarırım ve tohumu direk doğaya, şubat sonu/mart başı gibi ekerim.

Bir öneriniz var mı?

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön