Affınıza sığınarak direk konuya girmek istiyorum.Sitede tüm paylaşımları aklımın erdiğince anlamaya çalışıyorum.Bu arada balkonumdu durgun su denemesi yapmaktayım.Bir hatadır gübre olarak 20.20.20+Te dengeli gübre kullandım ama malesef bir sonuç alamadım.Merakım beni size ulaştırdı.Marul formülünüze ulaştım.Anlayamadığım konu,10 litrelik şişeye mikro besinleri koyarken şu ifadeyi kullanmışsınız.
Makro besin elementlerini elde edebilmemiz için,
1 nolu şişeye 100 gr KH2PO4 -Mono potasyum fosfat.
2 Nolu şişeye 100 gr KNO3 -Potasyum Nitrat,
3 Nolu şişeye 100 gr Ca(NO3)2 4 H2O Kalsiyum nitrat.
4 Nolu şişeye 100 gr Mg SO4 7 H2O Msgnezyum Sülfat.
Daha öncede anlattığımız gibi her şişeyi İçme suyuyla (1000 cc yani 1 Litre) ye tamamlıyoruz gayet güzel erittiğimizden emin olmalıyız.
10 Litre lik bir şişe suyu alıyor ve üstünden birazını bir başka kaba boşaltıyoruz, şişelerden yapacağımız ilavelerle taşmasın diye.
Marul için şu formülü dizayn etmek istiyoruz.
N - 120 ppm*
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm
İşlem sırası:
MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Ca( NO3)2 4H2O şişesinden pipetle 70,7 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
KH2PO4 şişesinden pipetle 17,6 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
KNO3 şişesinden pipetle 33 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.
Sıra geldi Mikro besinlere:
Borik asit şişesinden 7 ml
Bakır Sülfat şişesinden 1 ml
Demir Sülfat şişesinden12 ml
Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml
Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml
Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml*
koyduktan sonra su şişemizi ilk durumuna kadar doldurunuz. Böylece besin eriyiğimiz hazırlanmış oldu,
Anlayamadığım;mikro elementleri sırayla pipetle alıp 10 litrelik şişeye koyoyoruz.Ama mikro elementleri hazırlarken ayrı ayrı şişelere ne kadar kaç gram mikro element koyuyoruz.Yani 1 lire suya ne kadar borikasit,demir şisesine kaç gram demir vs.hazırlayıp bu ana mikro element şişelerini hazırlıyoruz.Lütfen istirham ediyorum bana bu konuda yardımcı olun.Saygılarımı sunarım.
|