View Single Post
Eski 02-08-2018, 14:21   #3120
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-02-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hüsniye Yıldız Mesajı Göster
Merhabalar, ben daha önce orkide yetiştirmedim hiç. Kızımın hediyesi olan phalaenopsis orkidem çiçeklerini döktükten sonra sapın dibinden 3. boğumun bir-iki cm üstünden kestim ancak sap yine dibine doğru sararmaya devam etti. Bir sonraki boğumun bir-iki cm üstünden kestim ama yine sararmaya devam etti ve dibine kadar indi sararma. En sonunda sapı tamamen dibinden kestim, bir yıla yakın canlı kaldı ama sapı tekrar uzamadı en sonunda da yaprakları da dahil tamamen kurudu.

Daha sonra yine phalaenopsis orkide aldım, aynı olayı bu orkidede de yaşadım.

Şu an elimde 3. phalaenopsis orkidem var ve maalesef yine budamadan sonra dibe kadar sararmış bir sap var, yapraklar ve kökler hala canlı. Bu sefer sapı dibine kadar kesmedim. Lütfen yardımcı olun, ne yapmalıyım? Orkide yetiştirmek istiyorum.

Fotoğraf yükledim aslında ama çıkmadı, beceremedim galiba.
Orkide bakımında yapılan hatalar:
1. Musluk suyu ile sulamak. Musluk suyunda haddinden fazla çözünmüş madde bulunur ve bunlar saksı harcında birikip bitkiyi öldürür. Musluk suyu yerine florür içermeyen memba suyu kullanmanız gerekiyor (şişe üzerindeki analiz raporuna bakın).
2. Ayda bir defa gübreleme yapılması gerekiyor. Gübreleme yapmadan önce, bir önceki gübreleme işleminden harçta kalan gübre kalıntılarını uzaklaştırmanız gerekli. Bunun için saksı harcı içerisinden 2-3 litre memba suyu geçirin, bunun hemen akabinde hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya verin.
3. Saksı harcının çürümeye başlamış olması da bitkiyi öldürebilecek küflerin harç içerisinde gelişmeye başlamasına neden olur. Saksı harcını değiştirin. Piyasada orkide toprağı olarak satılan harçtan alın. Kullanmadan önce bir tencereye koyup haşlayın. Bu harçta bulunabilecek salyangoz ve böcek yumurtalarını yok edecektir.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön