Tohumdan çimlendirince çıkanların tamamı anaç ağacın tüm özelliklerini taşımayacaktır. Aşı ile çoğaltırsanız olur. Onda bile tam olarak aynı özellikleri taşımayabilir. Dün komşumda gördüğüm yoz vişne üzerine aşılanmış sarı kirazın üzeri komple meyve ile dolu idi. Komşumun söylediğine göre aşılık olarak aldığı aynı şekilde yoz vişne üzerine aşılanmış kiraz çok fazla olmadığı gibi ondan çok önce olgunlaşmış ve üzerinde hiç meyve kalmamış. Anaç aynı, az meyve veren ağaçtan alıp aşıdan çıkan sonradan olgunlaşıyor ve bol meyve veriyor. Diğeri az ve daha önce olgunlaşan meyveler veriyor.Benim aklıma gelen ilk aşılanan kiraz daha çok obur daldan ya da fidandan elde edilen aşıdan büyümüş durumda. Meyve gözlerini yapmış olan ağaçtan alınan aşı ile aşılanan ikinci ağaç bol meyve vermiş durumda.
Belediye tarafından yol kenarına dikilenler dışında ben de ıhlamur diktim. Dikilen ağaçların büyük bir çoğunluğu yeterli büyüklükte olmalarına rağmen çok azında çiçek bulunmakta. Onlar da farklı farklı. Biraz daha aşı yapmayı ilerletip bahçemdeki aşı yapacak ağaç kalmayınca onları da sıra ile aşılamayı düşünüyorum.
Aşılamış olduğumuz ahlat ağaçlarından çok değişik armutlar şu anda oldukça büyümüş durumdalar. Ancak çoğu halen istenilen verimlilikte değiller. Hatta hiç meyvesi olmayanlar mevcut.
Anaç, bulunduğu yer, aldığı su, güneş, kuzeyde, güneyde olma, baskın genler gibi faktörler çiçek, meyve özelliklerini değiştirebilmekteler.
|