View Single Post
Eski 05-07-2018, 09:18   #20
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 782
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez Mesajı Göster
Bu pek öyle bir şey değil. Minik bir tür çekirge ya da sineğin bulaştırdığı virütik bir hastalık. Bulaştıktan sonra tedavi imkanı yok. Şanslı olanlar nispeten daha sağlıklı hayatlarını sürdürüp meyve veriyorlar ama verimleri daha düşük oluyor ve zaman içinde başka hastalıklara maruz kalıyorlar.

Korunmak için kültürel önlemler tavsiye ediliyor. Etrafta böceklerin yaşamasına imkan veren otluk alanları temizleyin, bitkileri daha geç dikin şeklinde. Muhtemelen yağışlar sarkıp hava daha geç ısındığı için mayıs ortası diktiğim fideler hastalındı bakalım haziran ortası diktiklerim ne olacak? Bir yandan fide yetiştiriyorum. Temmuz ortasına kadar dikip takipte kalacağım ama gerçekten çok sevimsiz bir hastalık. Saksılara diktiğim patateslerde bile var.
Doğru söylüyorsunuz virüs hastalıklarının dönüşü yok,aktivatörler ilk başta kullanılırsa bitki savunma sistemini güçlü hale getiriyor virüse veya başka hastalığa yakalanma riskini azaltıyor.Bunun dışında emici böceklerle (beyaz sinek, yaprak bitleri)bir mücadele yapılmazsa activatör uygulamasının bir koruma sağlamayacağı ortada veya hücre çepherini kalınlaştırmak için yapılan uygulamalarda sonuçsuz kalacaktır.Patetes aynı familya olduğu için hastalıklar ve zararlıları genelde aynıdır.Bu aralar tuta absoluta zararı üst seviyede Antalya’da ,4 kök garnet domates diktim açığa tek yaprak bırakmamış,birazda uzak kalınca önlem almayınca sadece dalları kalmış,şimdi balkona getirdim biraz yeşermeye başladı.Domates veya başka sebze yetiştirmek gittikçe zorlaşıyor.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön