View Single Post
Eski 23-06-2018, 23:49   #132
Muda
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Sayın Osman45;

Güler hanım gerçekten büyük bir paylaşımcı. Çok olmasa da arada gidebildiğimiz zaman biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Yazılarınız beni de çok mutlu etti.

Bu yıl ben yol kenarına iki tane erguvan diktiğimi yazmıştım. . Hemen dip sürgünleri çıkardılar. Sizdeki belki çekirdekten çıkmış olduğu için dip sürgünü vermiyor olabilir. Çelik gönderme işini tohumların tam olarak olgunlaştığı ve aşı yapılabilecek ilkbahar aylarında yapabilirseniz en azından birini veya ikisini birden aşılamaya çalışırım. Fidanlar çok büyük olmasa da muhtemelen aşı yapılabilir. Bir tane bile olsa tutsa yeter.

Erguvan sanırım çelik ile çoğalması biraz zor. Aslında havai köklendirme yapılabilse daha rahat olur gibi.

http://www.agaclar.net/forum/bicim-v...ikleri/402.htm

Üzüm çeliklerini aslında toprakla buluşturabilseniz çok iyi olurdu. Oldukça fazla zaman geçti. Komşum direk toprağa diktiklerinden üçüncü yılında üzüm almaya başladı. Yaptığı tek şey yılda iki üç defa belliyor. Bulabildiği kadar hayvan gübresini ilkbaharda veya sonbaharda toprağa yayıyor. Arada taşıma su ile dikmiş olduğu fidan ve asmaları suluyor. Nerede ise ölmek üzere olan asmaları şimdi rüzgardan kırılmasınlar diye iki sefer kendi kontrollü buduyor.Siz sonbaharda yaprakları döküldükten sonra onları kalıcı yerlerine dikin isterseniz. Bende sayın priadan gelen çelikleri torbaya kaybolmasınlar diye diktim. Hemen hepsi tutmasına rağmen bir kaç tanesi toprağa gömdüğüm halde öldüler. Şu an kalanlar çok küçükler. Unutmaz isem ben de onları daha büyük yere geçireyim. Sn. hoşsedadan gelen çelikleri balkona saksı içine dikmiştim. Onlardan da kayıplarım oldu. Onlar daha büyük yerde oldukları için daha güzel geliştiler. Direk toprağa dikip damlama sulama borusu ile suladıklarımın çoğunluğu ise çok güzel geliştiler.
Benden gelen asmaların soğuklardan yana sıkıntıları olmaz. Geldikleri yer 1250-1280 rakımda. . Ancak diktiğiniz yer çok rüzgarlı veya ağustos 15'ten sonra sulanan bir yer ise büyümeye devam ettiği için kendisini kışa hazırlayamayıp kış soğuklarında donabiliyorlar. Bende red globe aşıladığımız bir asma anacı altı çok kuvvetli olduğu için büyümeye devam ediyor. Kışın da bu nedenle dalların üst kısımları donup ölüyor. Bir arkadaşımda bulunan kestane de aynı şekilde idi. Suyu kesti. Sorun çözüldü. Geçen yıl benden aldığı kestane çeliği ile aşıladı. Bu yıl muhtemelen meyve verecek. Çok güzel gelişiyor.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön