View Single Post
Eski 12-06-2018, 13:41   #138
Asoo
/

Giriş Tarihi: 08-09-2013
Dışa bağımlılıktan kurtuluş gayretleri.

Bu yıl ilk kez bezelye ektim. Hem de büyük bir hevesle. Aslında bezelyeye bir düşkünlüğüm yoktur. Olursa yerim, olmazsa aramam.

Bu hevesin birinci sebebi kış sebzesi olması olabilir. Bakla, bezelye, soğan, sarmısak denediğim kış sebzeleri. Genelde pek zahmetsizler. Biraz erken ekerseniz otlar azgınlaşmadan, börtü böcek üremeden, sulamayla uğraşmadan kaşla göz arasında büyüyüveriyorlar.

Bir diğer sebep bezelye ile birçok yemek yapılabiliyor. Birçok yemeği zenginleştirebiliyorsunuz. Donmuş veya konserve olarak hazırda bekletmesi pratik.

Yani pazara bağımlılığı azaltmak isteyen biri için ideal bir sebze.

Elimde üç çeşit bezelye var. Çeşit sayısının artması izolasyon açısından problemli oluyor. Su, toprak güneş ihtiyaçları birbirinin aynı olan sebzeleri birbirinden uzak noktalara ekmek oldukça zorlayıcı oluyor.

Bunlardan bir veya ikisine şans tanıyıp, diğerini eleyeceğim.

Name:  Bezelye çeşitleri.jpg
Views: 812
Size:  33.4 KB

Ticari bezelye dediğim diğerlerinden bir hafta kadar önce verime durdu, fakat diğerlerinden daha çok meyva üretmiyor gibi. Fotoğraftakinin tane sayısı az denk geldi, diğer meyvalarda tane sayısı bir-iki fazla oluyor. Taneleri diğerlerinden daha iri.

Sayın Zekoş'tan gelen bezelyenin içini ayıklaması biraz zahmetli gibi fakat çiğ çiğ yemesi bile çok hoş. Denemek nasip olmadı fakat biraz erken davranılsa yaprak bezelye olarak da tüketilebilir gibi duruyor. Bir iki pişirimlik olsa da mutfakta azalacak olan yemek çeşitliliğine fayda sağlayacaktır. Deneyeceğim. Bir de diğer bezelyelerin beyaz çiçekleri ne göre albenili, renkli çiçekleri göz zevkimi okşuyor. (Kırlardaki yüzlerce çeşit çiçek, güzele olan açlığımı doyurmadı, bezelye çiçeğine bile ihtiyaç duyuyorum.)

Zengarden'dan aldığım bezelye oldukça verimli. Hem meyva sayısı hem tane sayısı hem dolgunluğu iyi.

Elimde Ticari tohum dediğimden 700-800 gr kadar var. Seneye yine üç bezelyeyi de ekeceğim. Ticari olanın hepsini ekip akraba-i taallukatı bezelyeden bıktırayım diyorum.

Diğerlerini de tohumluk üretmek için azar azar ekerim. Bir sene sonra ya sadece Sn. Zekoş'un bezelyesiyle devam ederim, ya de Sn. Zekoş ve Zengarden'dan gelenle.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön