View Single Post
Eski 01-06-2018, 07:00   #2
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Sayın Veraben,

Bazı ağaç türleri sert budamaya iyi tepki verirken bazıları bunu sevmez. Ağacın yaşı, sağlık durumu, ne kadar güçlü geliştiği, budamanın zamanı gibi pek çok şey, hatta hatta ağacın ne kadar güneş aldığı, ne düzeyde beslenebildiği ya da su bulabildiği gibi konular bile ağacın budamaya vereceği tepki üzerinde etkilidir.

Orman işletmelerinin ektiği çam ağaçlarını belirli bir yaşa kadar zaman zaman budadığını biliyorum. 5-10 yaş aralığında ağaçların özellikle alt dallarını (yerden 1-2m yükseklikteki dalları) kesiyorlar ki ağaç biraz daha boy atsın. Belki de altında gelişen habitatı da çok fazla baskılamasının önüne geçmek istiyorlar biraz. Ancak çam ağaçları (Pinus sp.) bildiğim kadarıyla pek fazla budamaya ihtiyaç duymayan ağaçlar.

Mesajınızda ağaçlarınızın yaşını, türünü (çam ama hangi tür çam), ne kadar sağlıklı olduklarını yazmamışsınız. "benim semsiye gibi kocaman agaclarimi en tepesine kadar kesti ve minicik fidan gibi yesillik biraktilar metrelerce yukarida." şeklindeki cümlenizden ağaçların yaşlı ama sağlıklı olduğunu ve çok sert budandıklarını anlıyorum. Bence sert budama çam için çok doğru değil. Yine de kanımca ağaçlarınız kurumayacaktır. Uzunca bir süre dik bir görünüm sergileyeceklerdir hepsi bu.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön