Bahçenin üç gün önceki (27.05.2018) daha doğrusu bakliyatların ekimden tam iki hafta sonraki hali. Bu yıl pek çıkmayan yok; toprağın tavı önemli, geçen sene çıkmayan çok daha fazlaydı ve sonradan plastik bardağın altında eklemeler yapmıştım. Özellikle taze fasulyelerin fire vermemesi sevindirdi, ekerken yaptığım taktikler (ekilecek yere hayvan gübresi, granül leonardit, perlit, biraz su eklemek) ters tepecek diye korkmuştum.
Bu yıl bal kabağı ekimini azalttım, toplam altı kök olacak galiba, 60 kg. luk kabak varmış, bakalım doğru mu
Soldaki malumunuz kabak, viyolde karpuza göre daha çabuk gelişti ve toprağa aktardık, sağdaki ise karpuz, gelişimi daha yavaş olduğu için yeni aktardık toprağa ve yarısı da geri kaldı fidelerin kökleri sarmamış daha.
Fideyi toprağa dikince verdiğimiz can suyu veya yağan yağmur sebebiyle fide köklerindeki toprak sertleşip fidenin gelişimini engelliyor. Bu sebeple fide toprağa tutunup başını kurtarınca hafiften eşeleyip, çapalayıp bu tabakayı kırmak ve fideyi esaretten kurtarmak lazım.
Bir de çıplak kök ile bardakta yetişen fidenin farkını göstereyim. Gelişim olarak topraktaki daha gürbüz, afacan demiştik. Ancak yeterli kök oluşmadığı, etrafı sarıp sarmalamadığı için toprağa dikince bocalıyor, kurumalı oluyor ve sayıca az da olsa kimi fideler kuruyor. Resimde ön taraftaki taze fasulyelerin hemen solundakiler çıplak kök çarliston biberleri. Yaprakları kurudu kuruyacak. Arka sıradakiler ise bardakta kendi yetiştirdiklerim, toprağa tutunma ile ilgili hiç bir sorunları yok.
Kırmızılı şey bizimki

almış eline çapayı illa kenardaki yabani otların canını yakacak.