Cumartesi - pazar yayladaydık. Günlerdir süren kuraklık sonucu taşlaşan topraklar hafta başından beri devam eden ve hafta ortasında kesilen yağışlar sonrası ekim için uygun şartlara kavuştu. Önümüzdeki hafta boyunca artacak sıcaklıklar ve yüzünü gösterecek güneş önümüzdeki hafta sonuna kadar şartları ekime zorlaştırabilir. Biz de han'ımla iki kişi mümkün olduğunca elimizdeki işleri bitirelim dedik ve cumartesi öğleyin maça başladık.
Bahçe önceden hazırlanmıştı, yağmurla fazla çökme oturma sıkılaşma olmadığı için işlerimizi yapan arkadaş gelip traktörüyle arık (karık - çizi - çizgi) ları açıverdi.
Fideleri gruplandırdım. 10 ayrı çeşitten yaklaşık 120 kök domates dikildi. Geçen seneye göre ekim olarak 10 gün dikim olarak ta 20 gün kadar erkenciyiz. Yani fideler için tam dikim zamanı diyebiliriz herhalde.
Geçen sene den farklı olarak bardakların dibine dört beş parça bardağın dibini kaplayacak kadar cüruf taşı atmıştım. Sonuç; hiç bir kökte bozulma yok, bu durum drenajın iyi olmasını sağlamış muhtemelen. Kökler çok güzel oluşmuş ve sarmış.
İçeriğini kısaca hatırlatırsam; cürufun üzerinde cocopeat-torf-yanmış koyun gübresi-perlit mevcut.
Hafize Baliçlerimiz;
Toprağın altı börtü böcek dolu. Solucan dolu, tarım ilacı yok, yapay gübre yok, keçi gübresi, leonardit.. olacak o kadar diye düşünüyorum.
Keçi gübreleri iki senedir naylonun altında, kimisi taşlaşmış, kırması zor... Kimisinin içerisinden bu böcekler çıkıyor, bok böcesi mi acep.
Bu sene çok tel kurdu görmedik, kırkayaklar artmış sanki.