Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku
Tohumları ektikten sonra üzerlerine yanmış koyun gübresi koyun, kaymak tabakası tutmaz. Bamya, toprak tavındayken ekilir ve çıkış yapana kadar su verilmez, yoksa tohumlar çürür. Tecrübeyle sabit.
Su verilmez diye bilgi verenlerin yanlış bilgi verdiğini söylemişsiniz, tohumları ekin ve hemen can suyunu boca edin bakalım tohumlar ne oluyor? Tohumları beklemişsiniz çıkmayınca su dökmüş ve fidelerin uyanmasını verdiğiniz suya bağlamışsınız. Acaba su vermeseydiniz de çıkacak olan fidelerin, tam çıkış zamanında su vermiş olabilir misiniz? 3 defa bahçeme mayıs başında bamya ektim ve 40 ikindi yağmurları denen yağmurlar yüzünden 2 defa tohumlarım çürüdü. Son ekimde yağmurlar başladığında, tohumların üzerini yağmurdan korumak için naylon ile örttüm ve tohumlar kuru toprakta çıktılar. Kimsenin sizi aldatmak için yanlış bilgi vereceğini tahmin etmiyorum
|
Sayın Tarku
Yanmış gübre koydum.Üzerine zaten yağmur yağmadı.Ancak kısım kısım suladım.Ancak suladığım zaman çıktı.Ben çeşme için konuşuyorum.Burada çiftçilerde sulayarak ekiyorlar.susuz çıkacağına ben artık ihtimal vermiyorum.Bornova kınalı bamya için susuz ekim mümkün değil.
burada önce ocaklar hazırlanıyor.Sonra 5 litre kadar su dökülüyor.Su çektikten sonra ocağa bamya tohumu bırakılıp ocak, toprakla kapatılıyor.böylece kaymak oluşmuyor.ayrıca benim ekişim uzun bir süreç oldu.En çok verimi iki gün ıslattığım hafiften filizlenmiş bamyalardan aldım.suladığım ocağa koydum üzerini kapattım,bunlara gübrede koymadım.en hızlı böyle çimlendi.
Kimsenin beni yanıltmaya çalıştığını söylemedim.Belki bamya cinslerinin farkı vardır,bilmiyorum.Ama kınalı bamya için susuz çıkartmanız mümkün değildir,ben de bunu tecrübeyle ve köy kahvesindeki tüm köylülerin tecrübesiyle söyleyebilirim.
Kaymak olayına gelince.Kaymağı kıramayan bamya görmedim.Aslında gübreye de gerek yok.Kaymağı kendisi kırıyor.Zaten kaymaktaki zorlanmayı görüyorsunuz elinizle kaymağı kaldırırsanız alttan bamya çıkıyor.Hoş zaten kendisi de çıkacaktır ama işi kolaylaşıyor.
Hala bamya ekimim devam ediyor.Dediğiniz gibi can suyunu ihmal etmiyorum ,en az 5 litre su döküyorum ve 4- 5 günde bamyalar çıkıyor.az sulu ,çok sulu pek çok alternatif denedim,şu anda en çok sulanan ocaklardaki bamyalar en iyi durumda.Bu arada ekimim yağmurlardan sonraya kaldı.Ekime devam edeceğim.Önce sulayacağım,sonra tohumu koyup ocağı torf ,gübre,toprak karışımıyla kapatacağım.çıkar çıkmaz hafif hafif sulamaya devam edeceğim.Cevabınız için teşekkürler.