Merhabalar, balkonumda tecrübe kazanmak amaçlı domates yetiştirmeye çabalamaktayım. Çimlenen fideleri günde yaklaşık 6 saat güneş alan bir bölgede büyüttüm ve 2. şaşırtmadan sonra esas saksılarına diktim, saksı karışımımı eşit miktarda bahçe toprağı ve humuslu kara toprağı karıştırarak hazıladım,saksı dibine 1-2 cm kadar çakıl taşı doldurdum ve saksıları balkonda günün yaklaşık 10 saati ışık alan bir bölgeye konumlandırdım(ne kadar ışık o kadar karşılık diyordu yetiştiriciler). İlk birkaç gün saksı toprağının sıcak saatlerde ateş gibi olduğunu fark ettim, ayrıca hızlı buharlaşmadan ötürü toprak çekiliyor ve saksı ile toprak arasında boşluklar kalıyordu. Ben de saksıları önce ışığı kesecek bir malzemeyle, daha sonra da ikinci kat olacak şekilde , ışığı ve dolayısıyla ısıyı yalıtacak güzel bir kumaşla kapladım. O günden sonra saksı toprağını da sıcak saatlerde yeterince serin tutmayı başardım. Fakat gel gelelim bitkiler çiçeğe durdular, fakat çiçeğe durduklarından sonra yapraklar uçları yukarı,yaprak geneli ise pençe gibi aşağı kıvrılmaya başladı. Yapraklarda herhangi bir renk bozulması, kuruma veya pörsüme yok,aynı bitki üzerindeki her yaprağın kıvrılma şiddeti farklı.Ayrıca kıvırcıklık gündüzleri artlarken, geceleri neredeyse normale dönüyor, fakat ertesi gün tekrar kıvrılıyor. Sulamam düzenli. Hatta bazen çok suladığımdan şüphe edip sulamayı azalttım, bu sefer der gündüzleri kendilerini salmaya, susuzluk yaşamaya başladılar, acaba az mı suluyorum dedim, sulamayı bir miktar azalttım fakat gene de yapraklarda bir değişiklik yok. Yaklaşık 2 haftadır yapraklar fotoğraflarda göreceğiniz biçimde, ilk çiçekler meyveye döndü, misket kadar oldu meyveler. Fakat siz üstadlara soruyorum, bu benim bakımımdan kaynaklanan bir sıkıntı mıdır yoksa Nisan ayı olmasına rağmen 30-32 dereceleri gören Ege ikliminden kaynaklı bir fizyolojik kıvırcıklık durumu mudur ? Beni bir sıkıntı yoksa rahatlatır, eğer ki varsa da bu sıkıntı doğrultusunda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla...

[/IMG]