Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kbulbul
Kompost solucanları için zaman zaman kullanılan 'ırk bozulması' denen kavramın bir şehir efsanesi olduğunu düşünüyorum. Laboratuvar ortamında mümkün olabilir belki ancak doğal ortamda bunun olma ihtimali son derece düşük bana göre.
Toprak, malumunuz üzere sıcaklık bakımından dış ortama nazaran daha stabil bir ortam sunuyor; yazın daha serin, kışın daha sıcak. Solucanlar için yüksek sıcaklık, soğuğa göre daha kritik. İzmir gibi sıcaklık ortalamasının yüksek olduğu yerlerde, toprak içi sistemlerin kasa sistemlerine bir alternatif olabileceğini düşünüyorum.
Bu arada, farklı uygulamalara 'hiçbir işe yaramaz', 'bir faydası olmaz' gibi yüksek kesinlik ifade eden yaklaşımların ne derece yapıcı olduğunu takdirlerinize bırakıyorum.
|
Profesyonel solucan gübresi üreticileri, gübre ürettikleri ve mama hazırladıkları yerleri boşu boşuna beton ile kaplıyorlar herhalde. Toprağa fermante gübreyi koyup, üretmek yerine, dış ortamdan izole etmeleri sadece bir şehir efsanesi yüzünden demek ki.
Yeni fikirlere her zaman açığım. İlk mesajıma dikkat ederseniz, yeni bir fikire katkı sağlamak için yazıldığını anlarsınız.
Her zihni sinir projesine saygım vardır. Size de başarılar dilerim.