07-02-2006, 12:44
|
#41
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
|
Çimlenme Engeli Olan Tohumlar
Tohumlarda çimlenmeyi engelleyen faktörler 3 grupta toplanır.
1- Kabuk kalınlığı ve sertliğinden kaynaklanan faktörler:
Tohumlarda kabuk ya kalındır ya da serttir. Bu durumda tohum çimlenmesi için gerekl suyu alamaz. Bu sebepten dolayı tohumlarında çimlenme engeli bulunan türler. Akasya, Gülibrişim, Mimoza, Erguvan,Gladiçya, Sofora, Sarı salkım, Katır tırnağı, Ayı üzümü, Sumak, Hatmi
Bu tür çimlenme engelini ortadan kaldırmak için türlere göre değişmek üzere ya %95 sülfürik asitle müdahale edilir ya da kabuklarda mekanik zedeleme yapılır.
2- Embrionun gelişmemiş olmasından ve embrionun dinlenme ihtiyacından kaynaklanan engeller:
Bazı türlerde meyveler olgunlaştığı halde emnrio olgunlaşamaz. Bunların çimlenebilmeleri için embrionun olgunlaşması gerekir.
Bu türler: Ginkgolar, Düğün çiçekleri İlex
Embrionun dinlenme ihtiyacından kaynaklanan çimlenme engeline sahip türler: Şakayık, Kartopu, Ekçeeğeç, Dişbudak, Meşe, Gürgen.
Çimlenme engelini ortadan kaldırmak için katlama yöntemi uygulanır. Tohumlar türlere göre bir süre sıcak, daha sonra soğuk ortamda bekletilir.
3- Büyümeyi engelleyici bazı maddelerden kaynaklanan çimlenme engelleri: Yumuşak etli meyvelerin bazı salgıları, Endosperm içinde bulunan çimlenmeyi engelleyici maddeler nedeniyle bazı türlerde çimlenme engeli bulunur.
Bunlar: Sorbus, Berberis, Ligustrum. lonicera, Viburnum, Prunus, Pirus, Malus, Juniperus'tur.
Çimlenme engelini ortadan kaldırmak için ya bitkilerden elde edilen (balastakolin gibi) maddelerle müdahale edilir, ya da soğuk suda şişirilir.
Not. Bazı bölümleri kalın yaptım - malina
Düzenleyen malina : 07-02-2006 saat 15:07
|
|
|