View Single Post
Eski 02-05-2018, 02:04   #157
sefali
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-11-2017
Şehir: izmir
Mesajlar: 10
Yarım dönüm kadar bamya ektim.ekmeye de devam ediyorum.Gözlemlerimi anlatayım.Önce burada ve internette her yazana inanmamak gerekiyor.Burada okuduklarımın bana zararı oldu.Su verilmeden tarlaya bamya ekilmiyor.Bu sebeple çok zaman kaybım oldu.Burada bazı arkadaşlar bamya ekiminde su verilmez demişler.Sırf bu yüzden ben de tarlanın hemen sürümünden sonra hazırladığım ocaklara bamyaları ektim.Tabi bekle ,bekle ne çıkan var ne bir şey.sinirlendim.bir iki ocağa su döktüm.bir baktım , çıkmışlar.Çok sevindim. Tüm ocakları suladım.arka arkaya çıkmaya başladılar.Neden yanlış bilgi veriliyor bilmiyorum.farkettiğim bir şey internette hep bitki yetiştirirmesi hususunda su vermeyin,çiçeklenesiye kadar su vermeyin deniliyor.Az kalsın pek çok fidemi de heba edecektim.
izmir yöresinde bir iki hafta önce bamya ekimi yapıldı.mayısa bu iş kalmıyor.Benim gibi amatörler belki hariç
Kaymak tutma olayına gelince.Köylüler hazırladıkları ocakları suyla doldurup,bamya tohumunu içine koyup ocağı toprakla kapatıyorlar.Toprakta kaymak oluşmuyor.Ama burada derinlik önemli.fazla derin olmamalı.
Ben ise şöyle bir yol tuttum,ocağı açıp su döküyorum.bamya tohumunu koyuyorum,üzerini torfla kapatıyorum.2 -3 santimi geçmemeye çalışıyorum.Son ektiğim bamyalar iki üç günde çıktı şaşırdım.tabi torfun içine bir miktar gübre de koyabilirsiniz.
Dediğim gibi ben sulamaya devam ediyorum.Çok az su veriyorum.Su verdiğim bamyaların hızla büyüdüğünü görüyorum. Gözlemlerimi yazdım.Galiba bu iş okuyarak olmuyor,gözlem ,deneme ,yanılma ve doğruyu bulmayla oluyor.

sefali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön