2017 yılı Ekim ayında topladığım At Kestanesi tohumları neredeyse %100 oranında çimlendi. İlk çimlenme Şubat ayının sonları gibi başlasa da asıl çimlenme süreci Nisan ayı başında başlıyor gibi görünüyor. Bu yıl havalar sıcak gittiği için biraz daha erken çimlenmiş olabilirler. Bu yüzden dışarıda bulunan tohumların Marmara bölgesi için 15 Nisan - 15 Mayıs tarihleri arasında çimleneceğini varsayabiliriz. İlgilenenler olabilir diye tüm süreçte neler yaptığımı bir kez daha yazacağım:
1- İstanbulda, Ekim ayı başında olgunlaşıp ağaçlardan dökülmeye başlayan tohumları yerde bekletmeden topladım. Topladığım tohumların parlak renkli ve hasar görmemiş olmasına dikkat ettim.
2- Topladığım tohumları hemen ekme fırsatım yoktu. Bu nedenle hepsini plastik bir poşete koydum, torbanın ağzını hava sirkülasyonu sağlanacak şekilde açık bıraktım. Torbayı da gün boyu hiç güneş görmeyen bir yere yerleştirdim. Tohumların çok bekletilmemesi gerektiğini okumuştum. Bu şekilde 1,5 - 2 hafta kadar beklediler. Zaman zaman tohumları kontrol ettim. 2 hafta sonunda renkleri hala parlaktı. Buruşma ya da başka bir kuruma belirtisi yoktu.
3- Ekim ayı ortasında tohumları Çanakkale/Biga'ya getirdim. 17x30cm boyutlarında fidan ekim poşetlerine bahçe toprağı, yanmış hayvan gübresi ve iri taneli kum karışımı doldurarak tohumları bu poşetlere ektim. Tohumların üzerindeki dairesel iz alta ve yere paralel olacak şekilde tohumları 2-3cm derinliğe gömdüm. Toprağı nemlendirecek şekilde tüm poşetleri suladım.
4- Ekimini tamamladığım poşetleri evin kuzey tarafına, akşam üstü bir saat kadar süre hariç direk güneş almayan bir noktaya yerleştirdim. Aralık ayında poşetleri buradan alarak bahçedeki çam ağacının gölgesine koydum. Sonbahar güneşi şiddetli olabiliyor. Ancak kışın bir miktar güneş alabilmeleri için bu nokta ideal gibi geldi.
5- Sonbahar da bir kez sulama yaptım. Ancak kış ve bahar aylarının başında hiç sulamadım. Yağışlar bol ve yeterli olduğu için ne zaman kontrol etsem poşetteki topraklar nemliydi.
6- İlk çimlenme Şubat ayı sonlarında gerçekleşti. Ancak Nisan başına kadar tek tük çimlenenler dışında başka bir hareketlilik görmedim. Tam ümitsizliğe kapılıyorken Nisan ayı başında tüm tohumlar inanılmaz bir hızla çimlenmeye başladılar

Şu an itibariyle (27 Nisan 2018) neredeyse çimlenmemiş tohum yok.
7- Poşetleri ilk ekim sırasında ağzına kadar doldurmuş olsam da toprak zamanla sıkıştığı için poşetlerin içine doğru biraz çöktü ve 4-5cm kadar bir boşluk oluştu. Meşe ormanına gidip ağaçların altından kurumuş Meşe ve Tespih Çalısı (Styrax officinalis) yaprağı topladım. Bu yaprakları biraz da elle sıkarak sıkılaştırdım ve her poşetin içerisine 4-5cm yüksekliğinde, poşetin ağzına kadar doldurdum (alttaki resimde son durumları görebilirsiniz) Yapraklar rüzgarda savrulmasın diye de üstlerine bir iki parça toprak serptim. İki haftalık iznimde bu malç katmanının inanılmaz işe yaradığını gözlemledim. Üzerinde yaprak (malç) olmayan poşetleri sulasam da iki gün içerisinde kuruyorlar. Ancak malç yapıp üstünü örttüğüm poşetlerdeki toprak, sulamanın üzerinden bir hafta geçmiş olmasına rağmen hala ıslak.
8- Bu yıl Nisan ayı oldukça sıcak geçti Çanakkale'de. Yaz boyunca da yüksek sıcaklık bekleniyor. Bu nedenle fidanları çamın altındaki gölgede tutmaya devam edeceğim. Özellikle öğleden sonra güneşinden koruyacağım.
Fidanların son görünümü aşağıdaki gibi