View Single Post
Eski 26-04-2018, 18:57   #1250
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi estikey Mesajı Göster
Meyvelitepe değerli bilgiler için teşekkürler,
Samsun'daki armut bahçem için güneşle ilgili pek sorun olmasa da( malum Karadeniz iklimi) kaolini özellikle başımın belası psilla mücadelesi için kullanmak istiyorum. Hava koşullarına göre değişmekle birlikte mayıs ayından kasım ayına kadar olan süreçte psilla yumurta atıp çoğalabilmekte. Özellikle sıcaklıkların yüksek olduğu temmuz ağutos ayı tam bir psilla savaşına giriyorum. Çok fazla da insektisin kullanmak istemiyorum ki çoğu zaman onlar da fumajin den ötürü bir işe yaramıyor.
Bahçemde hem santa maria hemde deveciler var. Bildiğin üzere Santa maria ağustos başı deveciler de ekim ortası gibi hasat ediliyor. Hasat tarihlerini ve psillanın da yoğun olduğu ayları da dikkate alarak bana nasıl bir uygulama zamanı ve aralığı önerirsin. Vereceğin bilgiler benim için çok kıymetli. Şimdiden teşekkürler...
Kaolinin armut pysila'sına karşı koruyucu etkisinin etkinliği hakkında çok araştırma var. Hepsinde de çok başarılı olmuş.

Uygulama zamanlarına geçmeden önce zararlının hayat döngüsünü bilmek gerek. Kışı geçiren erginlerin erken ilkbaharda yumurtladıkları biliniyor. Esas zararı yapanlar ise ikinci döl denilen, geç ilkbaharda yumurta bırakanlar. Fakat, birinci dölün engellenmesi durumunda ikincisi çok zayıflatılıyor.

Sizin için bir kaç araştırmaya baktığımda, Martın ilk yarısında yapılan uygulama (daha ortada yapraklar yokken) sezon boyunca işi çok kolaylaştırıyor. Üst üste iki yıl tekrarlanan bir araştırmada Mayıs ortası, Haziran ortası ve Temmuz ortasında yapılan Surround WP uygulamalarının çok başarılı sonuçlar verdiği bildiriliyor.

Washington Eyalet Üniversitesinin farklı malzemelerle armut pysila'sı için yapılan bir çalışmasında da çok çarpıcı sonuçlara ulaşıldığı bildiriliyor.

Not:Psyla'nın sentetik insektisitlere karşı çok kolay direnç geliştirdiği de araştırmalarda belirtilmiş. Bu yüzden mümkün mertebe ilaçsız bir koruma programı uygulamakta fayda var.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön