View Single Post
Eski 10-04-2018, 20:08   #291
devrann
Ağaç Dostu

devrann's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2017
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Bu söylediğinizi anlamadım. Organik madde kaybını hızlandırmak nasıl oluyor? sıra üzerlerine bir şey ekip biçmek yerine, saman yayıp karıştırsak aynı işlevi görür mü? Toprak yapısı ve meyil yüzünden sıra aralarını sürmek istemiyorum. Bu yüzden ağaçların olduğu bölgeye saman taşıyorum.
Samanı mikroorganizmalar daha hızlı parçalar, bu organik atıkların c/n oranı vardır,odunsu yapı arttıkça karbon oranı artar,karbon oranı arttıkça mikroorganizmalar bu yapıyı parçalayıp karbonu kullanmak için azot ihtiyacı duyarlar,büyük dal parçalarınn azot oranı az olduğu için dış ortamda azot varsa kısa sürede parçalarlar yoksa bu uzun sürer,yani hayvan gübresini mikroorganizmalar çok kısa sürede parçaladıkları için ekonomik olarak sürdürülebilir bir ıslah değildir,uygun sıcaklık nem ve azot miktarında kısa sürede materyaldeki karbonu tüketirler. saman eklemek,kompost eklemek,ekip diktiğiniz bitki artıklarını eklemek,yeşil gübreleme yapmak,derin kök yapan bitkiler ekip sürmek,toprağı sürmemek,erezyonu azaltan bitkiler ekmek yüzeysel kök yapan vs,bunlar bir bütündür bunların tersini uygulamak organik madde kaybını hızlandırır,yoksa dök hayvan gübresini organik maddeyi arttır bu geçicidir sürekli aynı işlemi yapmak gereklidir ve de ekonomik değildir,çiftçilerin en çok yaptığı hata fazla hayvan gübresi kullanımıdır genellikle miktarı arttıkça da toprağa ilave edilen fazla azot bitkileri her türlü hastalığa açık hale getirir ve kısa sürede tüketirler bu materyali,hayvan gübresi kullanımında sıkıntı yok ama başka organik materyallerle desteklemek gerekli hayvan gübresi döktünüz mesela içindeki azotun fazlasının boşa gitmemesi için toprağa karbon oranı yüksek materyaller eklemek gerekli saman,talaş veya öğütülmüş ağaç dalları, böylece topraktaki karbon oranı artar bu da organik maddeyi arttırır mikroorganizma sayısı artar,yani anlayacağınız mikroorganizmalar bitkiler ve toprak bir bütündür.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön