Konu: Açelya
View Single Post
Eski 25-03-2018, 23:37   #514
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
http://www.agaclar.net/forum/214104-post89.htm

Balkonumdaki açelya böyleydi.

Aşağı yukarı yirmi seneden fazla beraber yaşadık, kapalı balkondaki yerinde çok mutluydu zamanla saksıya sığmadı, hem ene hem de boya gitti.
Balkona koyabileceğim en büyük saksı içinde yaşamını devam ettirdi. Sanırım saksı çapı 70-75 cm di. Ondan daha büyük bir saksı balkonu tehlikeye sokacak diye korktum hep.

Önce evdeki yardımcımın azizliğine uğradı; habersiz gelişi güzel budandı. Toparlamak için çok uğraştım, toparlandı da ama zamanla iyice yaşlandı daha sonra da bizi terketti.
Yerine aldığım açelyanın çiçekleri hiç onunki kadar iri ve katmerli olmadı ama yine de güzel güzel yaşıyoruz.

Açelyalar kireçsiz suyu severler. Toprakları nemli olsun. Bol ışık isterler ama direkt güneş pek hoşlarına gitmez. Havadar bir yerde alacakları birkaç saatlik sabah güneşi hoşlarına gider. Susuz kaldıklarında yaprakları büzülür, hemen su verirseniz düzelirler ama bunu alışkanlık haline getirmemeniz gerekir.
Çiçeklerini döktüklerinde yaprakları da dökülüyorsa, açelyanızı beyaz bir plastik torba ile sarın ama torba geniş olsun ve yapraklara değmesin aynen şişirilmiş bir balon düşünün.
Çıplak dallarına, yapraklarına su fısfıslayın, eğer içine biraz yaprak gübresi koyarsanız daha verimli olur. Balonun içi buhar damlaları ile dolu dolu olursa bu nem ile bitki toparlanacaktır. Gündüz sabah erken saatlerde suyu fısfıslayıp sarın ama gece açın hava alsın.
Sık sık yerini değiştirmekten hiç bir bitki hoşlanmaz. Çiçeklenme bittiğinde yarı gölge bir yere alarak dinlenmesini sağlayın, bitkiye çiçekli haldeyken vitamin-gübre vermeyin.
Size şaka gibi gelecek ama çiçeklerinizle konuşun, benimki kadar olmasa da onlara iltifat edin sizi sevindirirler.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön